Všude pořád slýcháme, že jídelníček by měl být pestrý… Tak zapomeňte na nudnou klasiku a tentokrát vyzkoušejte něco nového. Připravte si chutné polévky, pro podzimní sychravé dny jako stvořené. Vyzkoušejte polévku z červené řepy a rýžové smetany, své chuťové buňky potěšte kokosovo-mrkvovou polévkou nebo vyzkoušejte originální dýňovou polévku s jablky.
Polévka z červené řepy
Potřebujete:
500 g syrové červené řepy
1 šalotku
50 cl zeleninového vývaru
20 cl Alpro Rice Cuisine
1 lžičku kmínu
sůl a pepř
Postup:
Na pánvi si zlehka opražte kmín a poté jej rozdrťte v hmoždíři. Na pánvi osmahněte také šalotku a přidejte na kostičky nakrájenou červenou řepu. Přilijte vývar a vařte zhruba dvacet minut. Přidejte rýžovou alternativu smetany na vaření Alpro Rice Cuisine a nechte povařit ještě deset minut. Nakonec osolte, opepřete a přidejte kmín. Polévku rozmixujte dohladka a podávejte.
Kokosovo-mrkvová polévka
Potřebujete:
1 cibuli
6 mrkví
600 ml zeleninového vývaru
450 ml Alpro kokosového nápoje
1 lžíci čerstvě nasekaného zázvoru
1 lžíci kari koření
půl lžičky chilli
sůl a pepř
Postup:
V hrnci orestujte nahrubo nasekanou cibuli. Přidejte očištěnou mrkev a opékejte dalších pět minut. Přilijte vývar a kokosový nápoj. Do hrnce dejte také čerstvý nasekaný zázvor, kari koření a špetku chilli. Přikryjte pokličkou a vařte do změknutí mrkve. Polévku dochuťte solí, pepřem a popřípadě čerstvými bylinkami. Nakonec polévku rozmixujte dohladka.
Dýňová polévka s jablky
Potřebujete:
1 kg máslové dýně
2 malá kyselá jablka
1 velkou cibuli
2 stroužky česneku
800 ml zeleninového vývaru
250 ml Alpro Coconut Cuisine
50 g dýňových semínek
3 bobkové listy
1 lžíci kurkumy
1 čajovou lžičku mletého koriandru
sůl a mletý pepř
olivový olej
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Máslovou dýni vydlabejte, nakrájejte na kostky a dejte na plech. Přidejte nakrájená jablka, cibuli na kroužky, stroužky česneku a bobkový list. Jemně pokapte olivovým olejem, lehce zasypte koriandrem, kurkumou, solí a pepřem. Promíchejte na plechu a pečte 30 minut. Na druhém plechu opečte dýňová semínka smíchaná se solí, pepřem a olivovým olejem.
Upečenou zeleninu z trouby vytáhněte, odstraňte bobkový list a česnek a rozmixujte s vývarem dohladka. Do hrnce přidejte kokosovou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Ozdobte upečenými dýňovými semínky.
Jak se vám líbí tyto polévky? Kterou z nich vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...