Zkoušíte rádi nové recepty a chcete dopřát svým chuťovým buňkám to nejlepší? Vyzkoušejte kvalitní kus hovězího masa a k tomu čočkový salát nebo kroupové ragú. Hovězí maso má oproti vepřovému masu vyšší obsah železa, zinku, kyseliny listové i vitamínu B12. V lidském těle pomáhá vytvářet rovnováhu mezi svalovou a tukovou hmotou. Patří k nejplnohodnotnějším druhům masa a má jen 3 až 6 procent tuku.
Hovězí svíčková s teplým čočkovým salátem
Potřebujete:
300 g hovězí svíčkové steakové kvality
olej
hrubozrnnou sůl
čerstvě mletý pepř
máslo
15 dkg drobné čočky
1 šalotku
hrst černých oliv
půl papriky kapie
půl žluté papriky
půl lilku
půl cukety
mladé špenátové listy
Postup:
Maso minimálně půl hodiny před tepelnou úpravou vyndejte z lednice, ať nabere teplotu. Nejprve si připravte zeleninový kaviár. Lilek pečte v celku, propíchaný vidličkou. Pokud vám vadí jeho slupka, rovnou ji odřízněte nebo oloupejte škrabkou a dejte péct už bez ní. Cuketu loupat nemusíte. Papriky rozpulte a umístěte řezem dolů. Zeleninu lehce pokápněte olejem a pečte v troubě cca 20 minut na 180 °C, dokud nejsou papriky lehce zčernalé (budou se lépe loupat). Lilek po vyjmutí z trouby oloupejte a následně rozmělněte na kaši. Zchladlé papriky oloupejte. Cuketu a oloupané papriky nakrájejte na malé kostičky.
Ať už pořídíte francouzskou zelenou čočku, nebo čočku černou, rozhodně je potřeba vybrat drobnozrnný typ vhodný právě do salátů. Nerozvařuje se, zůstává pěkně na skus. Čočku si předvařte na skus, vodu nevylévejte, ale uchovejte. Při varu čočku kontrolujte, abyste ji nenechali ve vodě moc dlouho. Na pánvi rozehřejte máslo a na něm nechte zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Přidejte předvařenou čočku, na pánvi ještě malinko podlijte. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte nadrobno nakrájené olivy, zeleninový kaviár, ocet, případně bylinky podle chuti. Navrch dejte trochu másla, přikryjte pokličkou a uchovávejte stranou teplé.
Jakmile jste hotoví s čočkou, opečte ze všech stran naolejované maso pěkně dohněda, to zabere celkem asi 3 až 4 minuty. Přidejte navrch máslo, přikryjte pokličkou a nechte dojet v troubě na 150 °C asi další 4 minuty. Připravte si špenát. Rozehřejte na pánvi máslo a přidejte špenát. Nenechávejte ho na pánvi moc dlouho, mladým lístkům stačí opravdu minuta a půl – chce také osolit, opepřit, případně i ochutit česnekem. Vyjměte maso z trouby a servírujte na teplý čočkový salát. Svíčková potřebuje ještě opepřit a osolit. Na závěr vše polijte šťávou z masa s rozteklým máslem. Můžete podávat!
Hovězí pupek s kroupovým ragú
Potřebujete:
5 hrstí suchých ječných celých krup
10 dkg hub (lesní nebo hlíva, klidně i hnědý žampion)
půl menší petržele
2 šalotky
1 stroužek česneku
lžičku hladké mouky
2 lžíce másla
čerstvou petrželku
čerstvý tymián
150 ml vody nebo vývaru
400 g masa – dva steaky z hovězího pupku
olej
lžíci másla na maso do trouby
hrubozrnnou sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
Předvařte kroupy v osolené vodě, stačí zhruba 25 minut, slijte, musí být už konzumovatelné a rozkousatelné. Vyndejte z ledničky steaky a nechte je půl hodiny při pokojové teplotě. Během toho si nakrájejte kořenovou zeleninu na drobounké kostičky, najemno šalotku, nadrťte česnek, očistěte houby, velké pokrájejte na kusy. Nasekejte bylinky. Na lžíci másla osmahněte dozlatova zeleninu se šalotkou, přidejte houby, restujte pár minut, pak přidejte na minutu česnek a trochu mouky, promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem. Nechte 10 minut probublávat.
Steaky pomažte kvalitním olejem, rozžhavte pánev a maso nechte rychle zatáhnout. Na pánvi stačí každé straně vždycky maximálně po 2 minutách. Poté steaky přemístěte na zapékací misku nebo pekáč. K houbám přidejte předvařené kroupy a na minimálním plamínku je nechávejte pomalu nasávat tekutinu, ve výsledku nám jde u kroupového ragú o to, aby dosáhlo rizotové konzistence. Tím se krupky i dovaří.
Na steaky položte kousek másla a vložte do trouby rozpálené na 150 °C zhruba na 15 minut. Čím je maso pružnější, tím méně propečené. Nakonec přidejte do ragú bylinky a kousek másla a stáhněte pryč z plamene. Steak vyndejte z trouby, nechte ještě 3 minuty ležet na misce, během toho seškrábněte to, co se kolem přismahlo, smíchejte se šťávou, kterou maso pustilo, navíc přidejte rozteklé máslo – tím vznikne parádní šťáva! I proto je dobré tím máslem nešetřit. Přes vlákno nakrájejte na plátky, i během toho z masa vyteče trochu šťávy, přimíchejte ji do té v zapékací misce. A můžete podávat. Až na talíři posypte šupinkami soli a čerstvým pepřem.
Zdroj:rohlik.cz
Jaké maso máte nejraději vy? A který z těchto receptů vyzkoušíte jako první?
Michaela Michalíková
s...