KZ_logo1

Dva recepty z kvalitního hovězího masa – s neobvyklou přílohou!

28.10.2015

Zkoušíte rádi nové recepty a chcete dopřát svým chuťovým buňkám to nejlepší? Vyzkoušejte kvalitní kus hovězího masa a k tomu čočkový salát nebo kroupové ragú. Hovězí maso má oproti vepřovému masu vyšší obsah železa, zinku, kyseliny listové i vitamínu B12. V lidském těle pomáhá vytvářet rovnováhu mezi svalovou a tukovou hmotou. Patří k nejplnohodnotnějším druhům masa a má jen 3 až 6 procent tuku.

Hovězí svíčková s teplým čočkovým salátem

Potřebujete:

300 g hovězí svíčkové steakové kvality

olej

hrubozrnnou sůl

čerstvě mletý pepř

máslo

15 dkg drobné čočky

1 šalotku

hrst černých oliv

půl papriky kapie

půl žluté papriky

půl lilku

půl cukety

mladé špenátové listy

Postup:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

Maso minimálně půl hodiny před tepelnou úpravou vyndejte z lednice, ať nabere teplotu. Nejprve si připravte zeleninový kaviár. Lilek pečte v celku, propíchaný vidličkou. Pokud vám vadí jeho slupka, rovnou ji odřízněte nebo oloupejte škrabkou a dejte péct už bez ní. Cuketu loupat nemusíte. Papriky rozpulte a umístěte řezem dolů. Zeleninu lehce pokápněte olejem a pečte v troubě cca 20 minut na 180 °C, dokud nejsou papriky lehce zčernalé (budou se lépe loupat). Lilek po vyjmutí z trouby oloupejte a následně rozmělněte na kaši. Zchladlé papriky oloupejte. Cuketu a oloupané papriky nakrájejte na malé kostičky.

Ať už pořídíte francouzskou zelenou čočku, nebo čočku černou, rozhodně je potřeba vybrat drobnozrnný typ vhodný právě do salátů. Nerozvařuje se, zůstává pěkně na skus. Čočku si předvařte na skus, vodu nevylévejte, ale uchovejte. Při varu čočku kontrolujte, abyste ji nenechali ve vodě moc dlouho. Na pánvi rozehřejte máslo a na něm nechte zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Přidejte předvařenou čočku, na pánvi ještě malinko podlijte. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte nadrobno nakrájené olivy, zeleninový kaviár, ocet, případně bylinky podle chuti. Navrch dejte trochu másla, přikryjte pokličkou a uchovávejte stranou teplé.

Jakmile jste hotoví s čočkou, opečte ze všech stran naolejované maso pěkně dohněda, to zabere celkem asi 3 až 4 minuty. Přidejte navrch máslo, přikryjte pokličkou a nechte dojet v troubě na 150 °C asi další 4 minuty. Připravte si špenát. Rozehřejte na pánvi máslo a přidejte špenát. Nenechávejte ho na pánvi moc dlouho, mladým lístkům stačí opravdu minuta a půl – chce také osolit, opepřit, případně i ochutit česnekem. Vyjměte maso z trouby a servírujte na teplý čočkový salát. Svíčková potřebuje ještě opepřit a osolit. Na závěr vše polijte šťávou z masa s rozteklým máslem. Můžete podávat!

Hovězí pupek s kroupovým ragú

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

5 hrstí suchých ječných celých krup

10 dkg hub (lesní nebo hlíva, klidně i hnědý žampion)

půl menší petržele

2 šalotky

1 stroužek česneku

lžičku hladké mouky

2 lžíce másla

čerstvou petrželku

čerstvý tymián

150 ml vody nebo vývaru

400 g masa – dva steaky z hovězího pupku

olej

lžíci másla na maso do trouby

hrubozrnnou sůl

čerstvě mletý pepř

Postup:

Předvařte kroupy v osolené vodě, stačí zhruba 25 minut, slijte, musí být už konzumovatelné a rozkousatelné. Vyndejte z ledničky steaky a nechte je půl hodiny při pokojové teplotě. Během toho si nakrájejte kořenovou zeleninu na drobounké kostičky, najemno šalotku, nadrťte česnek, očistěte houby, velké pokrájejte na kusy. Nasekejte bylinky. Na lžíci másla osmahněte dozlatova zeleninu se šalotkou, přidejte houby, restujte pár minut, pak přidejte na minutu česnek a trochu mouky, promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem. Nechte 10 minut probublávat.

Steaky pomažte kvalitním olejem, rozžhavte pánev a maso nechte rychle zatáhnout. Na pánvi stačí každé straně vždycky maximálně po 2 minutách. Poté steaky přemístěte na zapékací misku nebo pekáč. K houbám přidejte předvařené kroupy a na minimálním plamínku je nechávejte pomalu nasávat tekutinu, ve výsledku nám jde u kroupového ragú o to, aby dosáhlo rizotové konzistence. Tím se krupky i dovaří.

Na steaky položte kousek másla a vložte do trouby rozpálené na 150 °C zhruba na 15 minut. Čím je maso pružnější, tím méně propečené. Nakonec přidejte do ragú bylinky a kousek másla a stáhněte pryč z plamene. Steak vyndejte z trouby, nechte ještě 3 minuty ležet na misce, během toho seškrábněte to, co se kolem přismahlo, smíchejte se šťávou, kterou maso pustilo, navíc přidejte rozteklé máslo – tím vznikne parádní šťáva! I proto je dobré tím máslem nešetřit. Přes vlákno nakrájejte na plátky, i během toho z masa vyteče trochu šťávy, přimíchejte ji do té v zapékací misce. A můžete podávat. Až na talíři posypte šupinkami soli a čerstvým pepřem.

Zdroj:rohlik.cz

Jaké maso máte nejraději vy? A který z těchto receptů vyzkoušíte jako první?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář