Luštěniny jsou velmi důležitou a zdravou součástí jídelníčku. Své tělo můžete díky nim opravdu rychle doplnit o velké množství vitamínů a minerálů. Jsou skvělým pomocníkem při hubnutí a účinně vás ochrání i před civilizačními chorobami.
Proč je někteří lidé nemají rádi
Najdou se lidé, kteří luštěniny vyloženě odmítají. Mnozí z nich mají negativní zážitky z dětství, například ze školní jídelny. Jiní zase neví, jak luštěniny připravit, a další se mylně domnívají, že všechny luštěniny nadýmají a způsobují problémy s trávením.
Tip: Pokud máte strach, že vás budou luštěniny nadýmat, použijte k jejich dochucení fenykl, kmín, kurkumu, koriandr nebo tymián. Tím nadýmání eliminujete.
Proč jsou zdravé
Luštěniny obsahují velké množství bílkovin i vlákniny. Zároveň obsahují minimální množství tuků, ale i přesto dokážou vyvolat pocit plnosti. Nachází se v nich také potřebné minerální látky, například vápník, draslík a vitamíny skupiny B.
Jaké luštěniny a jak často je jíst
V ideálním případě byste si luštěniny měli dopřát alespoň jednou týdně. Mezi oblíbené luštěniny patří čočka, hrách, fazole, ale i sója a cizrna.
Jak je použít
Luštěniny mohou být výbornou a originální přílohou, skvělým hlavním chodem nebo i netypickou součástí salátu či pomazánky. Je důležité je delší dobu máčet, a rozpustit tak nadýmavé látky. Zároveň se doporučuje vařit luštěniny bez pokličky.
Jaké luštěniny jsou nejoblíbenější
Mezi nejvyhledávanější patří fazole adzuki a mungo. Dále pak žlutý hrách a červená čočka. Tyto luštěniny jsou ojedinělé svou zvláštní a specifickou chutí. Zároveň jsou výborné i k naklíčení a dozdobení různých salátů.
Hrách
Můžete si dopřát zelený nebo žlutý hrách. Obsahuje vitamín B a kyselinu listovou. Hrách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zbavuje tělo jedovatých látek. Aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Dále také posiluje nervy, duševní svěžest a celkově omlazuje.
Hrachové pyré
Potřebujete:
200 g hrachu
2 stroužky česneku
1 lžíci oleje
2 lžíce čedaru
sůl
Postup:
V hrnci uvaříme hrách, který musí být ponořený ve vodě. Scedíme a necháme vychladnout. Poté dáme do mixéru a přidáme česnek, olej i sůl. Vymixujeme a přidáme nastrouhaný sýr.
Čočka
Můžete si vybrat mezi červenou, žlutou, zelenou a hnědou čočkou. Čočka se vaří vcelku rychle, takže je vhodné používat ji i do polévek. Čočka navíc obsahuje velké množství železa a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Nedoporučuje se však osobám, které trpí dnou.
Čočkový salát s cibulí a sýrem Feta
Potřebujete:
400 g zelené čočky
1 velkou cibuli
200 g sýra Feta
svazek petrželky
šťávu z 1 citronu
4 lžíce olivového oleje
1 lžíci balzamikového octa
sůl a mletý pepř
Postup:
Čočku zalijte studenou vodou, nechte půl hodiny máčet a slijte. Znovu zalijte množstvím vody a vařte bez míchání asi 20 minut doměkka. Smíchejte citronovou šťávu, ocet, olej, trochu soli a pepř. Čočku promíchejte se zálivkou, cibulí, petrželkou a nakonec přidejte sýr.
Fazole
Fazole obsahují velké množství vápníku a draslíku. Angličtí vědci potvrdili, že lektiny z fazolí můžou organismus chránit před rakovinou střev. Fazole je vždy potřeba tepelně upravit a před vařením máčet alespoň pět hodin. Fazole se hodí do polévek, hlavních jídel, ale také do pomazánek.
Mexické fazole
Potřebujete:
1 velkou cibuli
1 stroužek česneku
2 lžíce rostlinného oleje
1/2 lžičky mletého chilli
400 g konzervovaných fazolí v tomatové omáčce
anglickou slaninu
pepř, sůl
Postup:
Na pánvi rozpalte olej a vhoďte na něj předem připravenou směs cibule a česneku. Poté přidejte anglickou slaninu. Přisypejte chilli, promíchejte a přidejte fazole. Směs opatrně prohřejte. Dochuťte špetkou pepře a solí. Můžete podávat s čerstvým pečivem.
Cizrna
Cizrna obsahuje velké množství vápníku a fosforu. Je také skvělým zdrojem vlákniny, železa a zinku. Má lehce oříškovou chuť a nejvíce se používá při přípravě typické pomazánky nazývané hummus.
Hummus
Potřebujete:
3 lžíce sezamové pasty Tahini
2 lžíce olivového oleje
špetku pepře
1 stroužek česneku
1 plechovku sterilované cizrny
nerafinovanou mořskou sůl
0,5 dcl vody
pár kapek citronu
Postup:
Do mixeru dejte všechny uvedené ingredience a rozmixujete je na hladkou hmotu. Ideální přílohou je pečivo nebo zelenina.
Důvody, proč jíst luštěniny
- Obsahují velké množství rozpustné vlákniny, která je velmi vhodná pro střevní mikroflóru.
- Luštěniny jsou vhodné i pro správnou činnost mozku a nervového systému.
- Dokonce velmi účinně pomáhají proti stresu a depresím.
- Jsou vhodné pro pevné nehty, krásné vlasy a zdravou pleť.
- Přispívají ke snížení krevního tlaku.
Do které skupiny patříte Vy? Milujete luštěniny a jíte je často, nebo právě naopak?
Michaela Michalíková
s...