Možná si v kuchyni vystačíte jen s pepřem a solí. Co takhle vyzkoušet něco nového a do svého jídelníčku zařadit koření, které jste doposud nezkoušeli? Nebojte se nových receptů, případně vyzkoušejte osvědčené recepty jen s novými druhy koření. Inspirujte se a příjemně překvapte své chuťové buňky.
Kajenský pepř
Kajenský pepř se chutí příliš nepodobá běžnému pepři, je mnohem silnější a lze ho používat dokonce do sladkých pokrmů. Tento druh pepře pochází z asijských zemí a jedná se o chilli papričky, které jsou velmi jemně namleté. Kajenský pepř je pikantní a ochutíte s ním skvěle například maso, zeleninu, ale také jej můžete přidat do výroby domácí čokolády nebo použít při přípravě netypických dezertů.
Kerblík
Kerblík je koření, které se velmi podobá petrželi. Jedná se o bylinu, která se suší a poté používá do polévek, do salátů, ale klidně i do omáček. Kerblík má výraznější chuť než petržel a je to také aromatičtější.
Kurkuma
Oblíbeným indickým kořením je kurkuma. Má silně žlutou barvu a dokáže tak obarvit i pokrmy. Kurkumu můžete použít do omáček, k okořenění zeleniny nebo masa a výborná je při přípravě rýže. Toto koření má pozitivní vliv na zdraví a pomáhá ke správné funkci zažívání.
Kardamon
Kardamon patří mezi oblíbené koření, které se používá při přípravě nápojů, originální kávy nebo také dezertů. Má silnou a kořeněnou chuť, je velmi aromatický a může se zdát, že je mírně cítit po citronu. Toto koření můžete přidat do vánočního cukroví, do sušenek nebo třeba do perníků.
Fenykl
Málo používaným, přesto zdravotně přínosným kořením je také fenykl. Ten se může přidávat do čaje nebo do jiných kávových a mléčných nápojů. Skvělý je při přípravě čaje pro děti. Při vaření se nejvíce používá v indické, ale také francouzské kuchyni.
Estragon
Estragon je oblíbeným kořením francouzské a středomořské kuchyně. Je to silně aromatické zelené koření, které je zajímavou součástí bylinkového másla, zeleninových salátů, či například pokrmů s rybami.
Saturejka
Kouzelným kořením, kterému se zbytečně vyhýbáme, je také saturejka. Toto koření dokáže zmírnit nadýmání, je tedy skvělým pomocníkem při přípravě luštěnin, stejně jako tymián.
Jaké další netypické koření používáte ve své kuchyni?
Michaela Michalíková
s...