Paprika je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Obsahuje velké množství beta-karotenu a je velmi prospěšná pro lidský organismus. Pomáhá pročišťovat cévy, je skvělým pomocníkem při hubnutí, zlepšuje zrak a dokonce zpevňuje vazivové tkáně. Inspirujte se recepty na pokrmy, které jsou nejen zdravé, ale také chutné.
Tagliatelle s omáčkou z pečených paprik
Potřebujete:
350 g těstovin
3 červené papriky
2 lžíce piniových oříšků
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
120 ml smetany ke šlehání
na ozdobu:
petrželku
parmezán
Postup:
Papriky dejte péct do trouby. Pečte, než budou na několika místech černé, trvá to zhruba 10 minut. Potom je hned uzavřete do igelitového sáčku. Nechte papriky chvíli odstát, zapařit a opatrně sloupněte spálenou slupku a odstraňte semena. Papriky vložte do mixeru. Na pánvi lehce opražte piniové oříšky a dejte je stranou.
Na jiné pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli doměkka, přidejte česnek a smažte další minutu. Přidejte k paprikám, osolte, opepřete podle chuti a přidejte piniové oříšky. Rozmixujeme směs dohladka. Do pyré přidejte smetanu a promíchejte. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu, potom je sceďte. Těstoviny smíchejte s omáčkou. Podávejte ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou a strouhaným parmezánem.
https://recepty.rohlik.cz/847-tagliatelle-s-omackou-z-pecenych-paprik
Polévka z pečených paprik s chilli
Potřebujete:
3 červené papriky
1 cibuli
2 litry zeleninového vývaru
lžičku chilli
limetku na zakápnutí
olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Papriky nakrájejte na menší kousky a dejte do trouby rozpálené na 200 °C. Následně pečte asi 15 minut. Na trošce olivového oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte pečené papriky a rychlými pohyby opékejte dvě minuty. Poté posypte chilli, zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit 10 minut. Polévku rozmixujte do hladké konzistence, lehce zakápněte limetkou, osolte, opepřete a podávejte se sójovou smetanou.
https://recepty.rohlik.cz/1405-polevka-z-pecenych-paprik-s-chilli
Pečené papriky se sýrem feta
Potřebujete:
5 velkých červených paprik
olivový olej
balsamico ocet
2 stroužky česneku
Postup:
Papriky zbavte jádřinců, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte, dokud nezačnou černat. Ještě horké je dejte do igelitového sáčku a zavažte ho, aby se papriky zapařily. Po 10 minutách sáček otevřete a papriky oloupejte. Do sklenice vrstvěte vždy papriku, poté nakrájený česnek, zakápněte olivovým olejem a balsamicem a tak dále. Sklenici uzavřete a dejte do lednice proležet.
https://recepty.rohlik.cz/5-pecene-papriky-se-syrem-feta?buy=1
Znáte další recepty na pochoutky z paprik? Podělte se o ně s námi!
Michaela Michalíková
s...