Víno pokrmům dodá chuť a doladí recept k dokonalosti. Do receptů můžete použít jak bílé, tak červené víno. Připravit z něj můžete marinádu, použít ho při vaření, při pečení, ale také při přípravě omáčky k masu. Vyzkoušejte jehněčí, králíka nebo kohouta na víně.
Jehněčí koleno na víně
Potřebujete:
větší mrkev
2 stroužky česneku
2 lžíce povidel
300 ml červeného vína
Postup:
Do vyššího pekáče vlijte olej a nechte ho rozpálit. Osmahněte na něm zprudka kolínka. Poté Kolena osolte, opepřete a nechte stranou. Ve výpeku z masa osmahněte pokrájenou zeleninu, pak přidejte cibuli, restujte, dokud nezměkne. Nakonec vmíchejte i nasekaný česnek a bylinky. Přidejte k zelenině povidla, nechte roztát a podlijte vínem. Vraťte zpátky jehněčí maso, zakryjte a dejte péct do trouby předehřáté na 190 °C na 2 hodiny, dokud není maso křehké a měkké. Upečená kolínka vyjměte z pekáče. Výpek propasírujte, přelijte do pánve, přidejte dvě lžíce másla, dokořeňte podle chuti solí nebo pepřem a zredukujte, až bude omáčka hustá. Kolena podávejte s bramborovou kaší.
https://recepty.rohlik.cz/1537-jehneci-koleno-na-vine
Králík dušený na víně s jablky
Potřebujete:
2 stehna z králíka
3 lžíce oleje
40 g kyselého jablka
lžíci povidel
bobkový list, půl lžičky tymiánu
špetku soli a pepře
Postup:
Králíka osolte a opepřete. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a králíka z obou stran nechte zatáhnout. Poté králíka vyjměte a cibuli orestujte dozlatova. Přisypte mouku, zarestujte a podlijte vínem. Víno nechte probublat, zalijte vodou a přidejte koření s povidly. Jablko nakrájejte na kostky a vložte do hrnce spolu s králíkem. Lehce osolte a duste do změknutí. Podávejte se šťouchanými bramborami.
https://recepty.rohlik.cz/179-kralik-duseny-na-vine-s-jablky
Kohout na víně
Potřebujete:
celého kohouta
150 g anglické slaniny
2 lžíce rajčatového protlaku
200 g žampionů
6 kuliček pepře a sůl
Postup:
Nejdříve si kohouta naporcujte na části. Pokud neseženete kohouta, můžete použít i kuře. Pokrájejte zeleninu na kousky, polovinu šalotky nadrobno a polovinu slaniny na kostičky. V hrnci na oleji osmahněte nejprve slaninu a přidejte šalotky. Nechte zesklovatět a změknout, potom vsypte zbývající zeleninu a opečte. Podlijte vínem a nechte svařit. Opakujte dvakrát a přidejte do hrnce protlak, bylinky, dvě lžíce octa a promíchejte.
Kohouta osolte ze všech stran, opepřete a zalijte marinádou s osmaženou zeleninou, včetně bylinek a nechte marinovat přes noc. Následující den osmažte v pánvi na oleji. Mezitím si předehřejte troubu na 160 °C. Pečte pozvolna v troubě. Zbylou slaninu nakrájejte na kousky a osmahněte na oleji, potom přidejte žampiony, celé šalotky, máslo a opékejte. Omáčku přeceďte, zeleninu dejte k masu a tekutinu do hrnce. Přiveďte ji k varu, povařte a ještě ji zredukujte, přidejte žampiony s cibulkou. Servírujte porci masa se zeleninou, zalité omáčkou se žampiony. Dozdobit můžete bylinkami.
https://recepty.rohlik.cz/965-kohout-na-vine
Jaké pokrmy připravujete na víně vy?
Michaela Michalíková
s...