Komu by se v létě chtělo vařit a trávit v kuchyni delší dobu, než je nutné? Přesto si ale chcete pochutnat a dopřát skvělou večeři nebo lehký oběd? Podívejte se s námi na rychlé a jednoduché recepty, kterými určitě zaujmete – a navíc si pochutnáte!
Grilované fazolové lusky
Potřebujete:
fazolové lusky
olej
oregano
česnek
sůl
pečivo
Postup:
Fazolové lusky jsou nejlepší žluté, ale je možno použít i lusky zelené. Odkrájíme z nich stonky (zhruba 1–2 cm). Na pánvi rozehřejeme olej (může být i olivový) a přidáme lusky. Posypeme oreganem a promícháme. Můžeme přidat i česnek nebo další koření a bylinky dle chuti. Opékáme do změknutí a mírně dozlatova. Nakonec přidáme sůl a promícháme. Podáváme s pečivem.
Zapečený lilek s mozzarelou
Potřebujete:
lilek
pasírovaná rajčata
mozzarelu
olivový olej
cibuli
cukr
parmazán
hladkou mouku
sůl
Postup:
Pokud máme čerstvý lilek, můžeme jej použít i se slupkou, jen ho pořádně umyjeme. Jestliže je lilek již starší nebo nemá pěknou slupku, oloupeme ho. Lilek si nakrájíme na kolečka tlustá asi půl centimetru. Pořádně osolíme a necháme odpočinout. Lilek pustí hodně vody, kterou jemně osušíme ubrouskem. Poté jej obalíme v hladké mouce a osmažíme na olivovém oleji z obou stran. Dáme si ho stranou a na stávajícím oleji opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme pasírovaná rajčata, sůl a špetku cukru. Prohřejeme a odstavíme. Mozzarelu si nakrájíme na kolečka. Do zapékací mísy nebo pekáčku skládáme jednotlivé vrstvy. Nejdříve lilek, poté následuje rajčatová směs a mozzarela. Tak opakujeme, než nám dojdou suroviny. Nakonec posypeme parmazánem a dáme zapéct do rozpálené trouby na 20 minut. Podáváme s vařeným bramborem nebo chlebem.
Plněné žampiony
Potřebujete:
žampiony
nivu
cibuli
olej
strouhanku
Postup:
Žampiony očistíme a oddělíme nožičky od kloboučků. Na oleji orestujeme cibuli, nakrájenou na malé kostičky. Přidáme nadrobno nasekané nožičky žampionů. Orestujeme a přidáme nastrouhanou nivu. Poté si na vymazaný plech nebo pečicí papír naskládáme hlavičky žampionů a naplníme směsí. Nakonec posypeme strouhankou a pečeme zhruba 18 minut při 190 °C. Podáváme s čerstvým chlebem.
Cuketovo–mrkvová pomazánka
Potřebujete:
cuketu
mrkev
2 lžíce majonézy
pomazánkové máslo
1 lžíci plnotučné hořčice
máslo
kapku citrónové šťávy
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si očistíme mrkev i cuketu. Poté je nastrouháme najemno a opečeme na másle. Necháme vychladnout. Mezitím si smícháme pomazánkové máslo, 2 lžíce majonézy, lžíci hořčice a citrónovou šťávu. Nakonec přidáme cuketovo-mrkvovou směs a pořádně zamícháme. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Podáváme s čerstvou bagetkou.
Máte také nějaký tip na jednoduchou, ale chutnou večeři? Co v létě vaříte vy?
Michaela Michalíková
s...