Mák se řadí mezi superpotraviny, které mají pozitivní vliv na náš organismus. Je významným zdrojem vitamínů, minerálů a pozitivně působí na naše zdraví. Obsahuje velké množství vlákniny, nenasycených mastných kyselin, vápníku a je nutričně bohatý. Vyzkoušejte oblíbené makovníky.
Makovník s tvarohem
Potřebujete:
na makové těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky mletého máku
hrnek krystalového cukru
prášek do pečiva
hrnek oleje a hrnek mléka
3 vejce
na tvarohové zdobení:
2 tvarohy
cukr a vanilkový cukr dle chuti
Postup:
Smíchejte suroviny na makové těsto a nalijte na plech. Dejte péct na 200 °C. Pečte zhruba 20 až 30 minut. Mezitím si smíchejte tvarohy s cukry a poté vychladlý makovník zdobte.
Makovník s citrónovou polevou
Potřebujete:
2 hrnky polohrubé mouky
hrnek cukru a mletého máku
hrnek mléka a čtvrt hrnku oleje
1 vanilkový cukr
2 vejce
prášek do pečiva
na polevu:
2 lžíce horké vody
moučkový cukr
citrónovou šťávu z půlky citronu
Postup:
V míse smíchejte všechny suroviny a vznikne vám hustší těsto. To vlijte na plech a rozetřete. Vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut na 180 °C. Mezitím si připravte polevu. Citrónovou šťávu smíchejte s vodou a cukrem. Poté rozetřete na vychladlý moučník. Nechte ztuhnout a podávejte.
Jablečný makovník
Potřebujete:
hrnek polohrubé mouky
hrnek hladké mouky
půl hrnku mletého maku
hrnek krystalového cukru
hrnek mléka a čtvrt hrnku oleje
2 vejce
prášek do pečiva
2 velká jablka
lžičku skořice
Postup:
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte si sypké suroviny a opatrně přidejte vejce, mléko a olej. Pořádně promíchejte a přidejte jablka. Vlijte do vymazaného plechu a pečte zhruba půl hodiny na 180 °C.
Zkoušeli jste už péct makovník?
Michaela Michalíková
s...