Už máte dost vyvařování jídel z masa či omáček, po kterých se cítíte těžce a unaveně? Nemáte moc času a hlavně chuti stát 3 hodiny u sporáku, ale chcete si dopřát skvělé a zdravé jídlo? Vyzkoušejte naše tři tipy na lehké bezmasé večeře, po kterých se budete cítit syté, ale plné energie!
Bulgurový salát s vajíčkem a zeleninou
Ingredience:
200 g bulguru
3 rajčata
1 salátová okurka
6 sušených rajčat
1 paprika
3 mrkve
4 PL olivového oleje
4 vejce uvařená natvrdo
dijonská hořčice
citronová šťáva
Postup:
Bulgur si v osolené vodě uvařte doměkka se sušenými rajčaty nakrájenými na kousíčky. Když je bulgur uvařený, nechte jej chvíli vychladnout. Přidejte k němu pokrájenou zeleninu, olivový olej, hořčici a šťávu z citronu. Ozdobte vajíčky nakrájenými na měsíčky a můžete podávat.
Mrkvový krém se zázvorem
Ingredience:
8 mrkví
2 menší brambory
2 cibule
0,5 l mléka
kousek zázvoru
olivový olej, sůl, pepř
ricotta
Postup:
Cibulku si nakrájíme najemno a osmahneme na olivovém oleji. Mezitím si oškrábeme brambory a mrkev a vše si nakrájíme na kostičky. Když je cibulka hezky zlatavá, přidáme k ní kostičky brambor a mrkve, a ještě chvíli restujeme. Přidáme prolisovaný zázvor, sůl a pepř a zamícháme. Poté zalijeme mlékem a cca 0,5 l vody. Vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny a poté polévku rozmixujeme do hladké krémové konzistence. Při servírování ozdobte ricottou, pepřem a petrželkou.
Těstoviny s mozarellou a cuketou
Ingredience:
300 g vašich oblíbených těstovin
2 stroužky česneku
1 cuketa
1 mozarella
1 velká cibule
2 PL pesta
sůl, pepř
Postup:
Těstoviny si uvařte dle klasického návodu. Cibuli si nakrájejte na proužky a česnek na tenké plátky. Na olivovém oleji orestujte cibulku, až je zlatavá, přidejte česnek a restujte další minutu. Odložte bokem ze sporáku, přidejte sůl a pepř a pokrájenou cuketu na kousíčky. Cuketu ve směsi pouze prohřejte, aby byla křupavá a šťavnatá. Do cuketové směsi přidejte okapané těstoviny a opět prohřejte. Nakonec přidejte pesto a mozarellu, kterou nechejte rozpustit. Po minutě máte hotovo a můžete podávat.
Jaká je vaše oblíbená lehká večeře nebo oběd?
Tereza Obořilová
s...