Přišla k vám nečekaná návštěva nebo máte chuť na sladkou tečku po obědě a nechce se vám péct a trávit v kuchyni více času, než je nutné? Vyzkoušejte nepečené dezerty se smetanou. Jsou lehké, svěží a skvěle chutnají. Dopřejte si banánový dort, osvěžující pěnu s citrónem nebo vanilkovou panna cottu.
Banánový dezert
Potřebujete:
800 g zakysané smetany
3 ks banánů
2 lžíce kakaa
1 tyčinku Margot
100 g moučkového cukru
1 balení piškotů
Postup:
Do zakysané smetany nejdříve vmíchejte kakao a cukr, pak přidejte i nastrouhanou tyčinku Margot. Poté k této směsi přidejte na kousky pokrájené banány. Na dno připravené dortové formy vyskládejte piškoty, na ně dejte část náplně a rozetřete. Poté dejte opět vrstvu piškotů, opět náplň. Dort by měl končit piškoty. Dejte jej vychladit do lednice, druhý den půjde krásně vyklopit.
Lehká citrónová pěna
Potřebujete:
400 ml smetany ke šlehání
4 žloutky
4 lžíce moučkového cukru
citrónovou kůru z půlky citronu
1 dl citrónové šťávy
Postup:
Nejdříve si připravte čtyři žloutky, ty vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přimíchejte k nim citrónovou šťávu a kůru. Šlehejte dalších 5 minut do zhoustnutí. Ideální je šlehat pěnu v parní lázni. Poté do tuha vyšlehejte smetanu ke šlehání. Opatrně ji přimíchejte do citrónové směsi a ihned podávejte. Můžete dozdobit oříšky a čerstvým ovocem nebo také citrónovým želé.
Panna cotta s ovocem
Potřebujete:
1 litr smetany ke šlehání
6 lžic krystalového cukru
1 vanilkový lusk
6 plátků želatiny
čerstvou mátu
čerstvé ovoce
Postup:
Jako první si připravte želatinu. Namočte ji do studené vody nebo mléka a nechte zhruba 10 minut bobtnat. Do hrnce si pak dejte smetanu ke šlehání, cukr krystal a vanilku z lusku. Přidejte i slupku lusku a celou směs pomalu přiveďte k varu. Jakmile bude mít tato směs zhruba 80 °C (začne se z ní kouřit a na povrchu se utvoří pěna), stáhněte hrnec z plotny.
Ze směsi pak vytáhněte slupku vanilkového lusku. Do horké smetany vmíchejte nabobtnalou želatinu a nechte ji rozpustit. Nalijte směs do připravených formiček nebo skleniček a nechte vychladnout. Skleničky dejte do lednice a nechte je tam ideálně přes nos, aby vše dobře ztuhlo. Druhý den můžete panna cottu vyklopit a dozdobit na talířku mátou a čerstvým ovocem.
Máte rádi dezerty bez pečení?
Michaela Michalíková
s...