Ovesné lívance
Potřebujete:
2 vejce
1 banán
250 g ovesných vloček
500 ml sójového mléka
lžičku medu
špetku soli
Postup:
Do sójového mléka namočte ovesné vločky. Nechte je namočené alespoň 30 minut. Poté přidejte dvě vejce a banán. Nic se však nestane, když si z těchto dvou ingrediencí zvolíte jen jednu – banán, nebo vejce. Nezapomeňte na špetku soli a můžete přidat i med. Rozmixujte a přidejte i špetku jedlé sody. Na pánev tvořte malé lívanečky a opékejte je z obou stran. Podávejte s ovocem, tvarohem nebo džemem.
Muffiny z ovesných vloček
Potřebujete:
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek mléka
2 lžičky bio kypřicího prášku
lžičku skořice
2 lžíce másla
1 vejce
čtvrt hrnku javorového sirupu
čtvrt hrnku vlašských ořechů
čtvrt hrnku slunečnicových semínek
špetku soli
Postup:
V misce smíchejte ovesné vločky, kypřicí prášek, nasekané ořechy, semínka, skořici i sůl. V druhé misce pak smíchejte máslo, mléko, vejce a javorový sirup. Poté opatrně smíchejte obě směsi (suchou a tekutou) dohromady. Naplňte muffinové košíčky a na 190 °C pečte zhruba 30 minut. Nahoru můžete přidat máslový krém a muffiny dozdobit čerstvým ovocem, čímž je povýšíte na skvěle chutnající i vypadající cupcakes.
Sušenky z ovesných vloček
Potřebujete:
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek banánové mouky
půl hrnku třtinového cukru
půl hrnku jakýchkoliv strouhaných ořechů
150 g másla
3 lžíce agáve sirupu (nebo medu)
2 lžíce vody
dvě lžičky sody a lžičku skořice
Postup:
V míse smíchejte vločky, mouku, cukr, skořici a strouhané ořechy. V druhé míse smíchejte rozpuštěné máslo, sirup a sodu, kterou jste si rozmíchali v teplé vodě. Opět smíchejte suchou a tekutou směs. Promíchejte a tvarujte na plech hromádky. Pečte při 150 °C, stačí zhruba 30 minut.
Už jste nějaký dezert z ovesných vloček vyzkoušeli? Máte pro ostatní čtenáře tipy na další recepty?
Michaela Michalíková
s...