Napadá vás jen klasický pařížský dort? Věřte, že dezertů s pařížskou šlehačkou existuje nespočet, ale my jsme pro vás vybrali ty nejlepší. Vyzkoušejte dort s tyčinkou Margot, pařížské řezy nebo čokoládovou roládu.
Margot dort s pařížskou šlehačkou
Potřebujete:
3 vejce
400 g polohrubé mouky
175 g cukru krupice
100 ml oleje
200 ml mléka
3 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
300 ml pařížské šlehačky
1 tyčinku Margot
Postup:
Nejdříve si vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko, kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečte 20 minut při 180 °C. Jakmile korpus vychladne, potřete ho vyšlehanou pařížskou šlehačkou a posypte nahrubo nastrouhanou tyčinkou Margot.
Pařížské řezy
Potřebujete:
na těsto:
2 lžíce kakaa
1 hrnek moučkového cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva
půl hrnku oleje
půl hrnku mléka
2 hrnky polohrubé mouky
na zdobení:
30 g vlašských ořechů
2 tyčinky bílých ledových kaštanů
na krém:
2 pařížské šlehačky
rybízovou marmeládu
Postup:
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy dejte mouku, cukr, kakao, mléko, olej, žloutky a ušlehejte do hladké hmoty. Potom krátce a rychle zašlehejte prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce jej vmíchejte do kakaové hmoty. Troubu předehřejte na 180 °C. Hluboký plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rozprostřete v něm těsto a 12 minut pečte. Upečený korpus nechte vychladnout. Obě pařížské šlehačky vyšlehejte dotuha a na vychladlý piškot natřete marmeládu a poté šlehačky. Ořechy a bílé kaštany nastrouhejte na řezy.
Čokoládová roláda s pařížskou šlehačkou
Potřebujete:
1 pařížskou šlehačku
čokoládovou polevu
na těsto:
4 vejce
200 g cukru
160 g hladké mouky
lžičku prášku do pečiva
Postup:
Oddělte si vaječné bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, postupně do něj vmíchávejte krupicový a vanilkový cukr, kakao a žloutky. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech a 15 minut pečte. Upečený piškot zakryjte utěrkou, podélně zarolujte a nechte pozvolna vychladnout. Vychladlý piškot znovu rozviňte, potřete vyšlehanou a ztuhlou pařížskou šlehačkou a stočte do rolády. Roládu zabalte do alobalu a na půl hodiny ji dejte chladit do lednice. Celou roládu můžete poté namočit do rozpuštěné čokolády a nechat ztuhnout.
Zkoušeli jste už někdy dezerty s pařížskou šlehačkou?
Michaela Michalíková
s...