Velmi oblíbenou surovinou, která povýší vaše pečení na opravdový gurmánský zážitek, je hruška. Toto chutné a velmi oblíbené ovoce váš překvapí svým různorodým použitím. Dokonce se říká, že zvyšuje krásu. Hruška má nízkou energetickou hodnotu, je vhodná při redukční dietě, váže na sebe těžké kovy a dokáže pročistit trávení. Tak neváhejte a vyzkoušejte některý z našich receptů!
Mascarpone hruškový koláč
Potřebujete:
na těsto:
170 g hladké mouky
60 g krystalového cukru
60 g másla
1 žloutek
kůru z jednoho citronu
vodu
na náplň:
230 g mascarpone
6 středních hrušek
60 g krystalového cukru
50 g vlašských ořechů
1 vejce
lžíci medu, šťávu z citronu a lžičku vanilkového extraktu
mléko
Postup:
Nejdříve si smíchejte hladkou mouku, krystalový cukr, citrónovou kůru, máslo a přidejte špetku soli. Vymíchejte jemné těsto. Přidejte vejce a tři lžíce studené vody, znovu promíchejte a vytvořte lepivější hroudu těsta. Tu si dejte na vál s moukou a těsto ještě chvíli hněťte. Troubu si předehřejte na 190 °C.
Formu na koláč vymažte máslem, těsto vyválejte do podobného tvaru, jaký má koláčová forma a vložte ho do ní. Dejte na patnáct minut do trouby. Poté na těsto naskládejte plátky hrušek. Mascarpone, cukr, vejce a vanilku smíchejte do hladkého krému, který nanesete na hrušky. Celý koláč posypte rozdrcenými oříšky a zakápněte medem. Pečte ještě zhruba půl hodiny dozlatova.
Hruškový cheesecake
Potřebujete:
na korpus:
300 g karamelových sušenek (Lotus)
100 g másla
50 g mletých vlašských ořechů
na náplň:
2 větší hrušky
350 g sýra ricotta
350 g smetanového sýra
180 g moučkového cukru
4 lžíce medu
3 vejce
vanilkový lusk a kůru z citronu
Postup:
Troubu předehřejte na 150 °C. Sušenky rozdrťte, smíchejte s ořechy a rozpuštěným máslem. Těsto vmačkejte do formy na cheesecake. Přidejte na plátky pokrájenou hrušku bez slupky. Smíchejte si sýry, moučkový cukr, med, vejce, vanilkový lusk a kůru z citronu. Směs nalijte do formy s korpusem a pečte zhruba 50 minut. Poté cheesecake nechte vychladnout, dejte jej do lednice a podávejte ideálně druhý den. Tento cheesecake můžete ozdobit ovocným závarem, který vytvoříte povařením lesního ovoce se lžící cukru.
Jaký je váš oblíbený sladký dezert z hrušky?
Michaela Michalíková
s...