Vůně trdelníku je často velmi lákavá a podmanivá. Chce se vám ale utrácet za jeden trdelník padesát korun, když si jich za stejnou částku doma připravíte mnohem více? Inspirujte se receptem a vyzkoušejte tradiční a ověřený recept.
Tradiční trdelník
Potřebujete:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
50 g cukru
100 g másla
1 kostku droždí
2 vejce
vejce na potření
na posypání:
mleté vlašské ořechy
mletou skořici
mletý cukr
kakao
špetku soli
Postup:
Jako první si připravte kvásek. Droždí rozpusťte v teplém mléce a přidejte lžíci cukru a lžíci hrubé mouky. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na těsto smíchejte mouku s cukrem, přidejte rozpuštěné máslo, mléko, zbytek krystalového cukru, vejce a posléze i vykynutý kvásek. Těsto pořádně propracujte a nechte alespoň půl hodiny kynout zakryté utěrkou.
Poté těsto rozválejte a rozkrájejte na proužky. Proužky obtočte trubičky a takto přichystané trdelníky potřete rozšlehaným vejcem. Obalte ve vámi zvolené směsi, můžete obalit ve skořicovém cukru, v mleté skořici, v kakau nebo v ořechové směsi. Dejte na plech a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C. Pečte 10 až 15 minut a po upečení můžete trdelníky obalit ještě jednou v dané směsi.
Další tipy
- Pokud nemáte speciální trubičky na pečení trdelníků, můžete použít sklenice omotané alobalem nebo potravinářskou fólií.
- V létě vyzkoušejte domácí trdelník se zmrzlinou, tato kombinace je osvěžující a navíc velmi chutná.
- Než trdelník sundáte ze sklenice, chvilku počkejte a nechte ho alespoň 10 minut zchladnout.
- Skvělým nápadem je naplnit trdelník nutelou, v tomto případě vyzkoušejte k pečení formy na trubičky a upečte si malé plněné trdelníky.
Zkoušeli jste si někdy doma připravit tuto pochoutku?
Michaela Michalíková
s...