Grilovací sezóna je v plném proudu a mezi nejoblíbenější pochoutky z grilu patří pořádný kus masa. Potěšte svého muže, ale i své přátele výborným flank steakem, grilovanými žebry nebo rumpsteakem. Tyto pochoutky ocení i ti nejnáročnější gurmáni.
Flank steak s rozmarýnovým bramborem
Potřebujete
2 flank steaky neboli vyzrálý pupek
sůl a pepř
olivový olej
na bylinkové máslo
125 g másla
stroužek česneku
bylinky (rozmarýn, petržel, tymián a sůl)
na brambory
nové brambory
mořská sůl
česnek
olivový olej
větvičky rozmarýnu
Postup
Steaky den předem opepřete čerstvě pomletým pepřem, potřete olivovým olejem a dejte marinovat do lednice. Před samotnou přípravou je vyndejte z lednice minimálně půl hodiny předem. Opečte steaky na pánvi nebo na grilu z obou stran tak, aby se maso zatáhlo. Pak je vložte dopéct do trouby. Můžete samozřejmě i grilovat do změknutí. Podávejte s brambory, které upečte v troubě nebo v alobalu na grilu. Přidejte k bramborám česnek nakrájený na kousky, větvičky rozmarýnu a olivový olej. Na steak servírujte bylinkové máslo, do kterého jste přidali česnek, bylinky a sůl.
https://recepty.rohlik.cz/143-flank-steak-s-rozmarynovym-bramborem
Grilovaná hovězí žebra s česnekovou marinádou
Potřebujete
1 kg hovězích žeber
1 cibule
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
na marinádu
200 ml olivového oleje
6 stroužků česneku
2 lžíce medu
1 vymačkaná limetka
špetka soli, tymiánu a pepře
Postup
Očištěná žebra vložte do hrnce. Přidejte rozpůlenou cibuli, nové koření a bobkové listy. Osolte a vařte doměkka zhruba 30 minut. Na marinádu smíchejte olivový olej s propasírovaným česnekem, medem a šťávou z limetky. Dochuťte solí a pepřem. Marinádou potřete uvařená žebra a nechte je alespoň 2 hodiny odležet. Žebra grilujte dozlatova, asi 20 minut. Během grilování průběžně žebra potírejte.
https://recepty.rohlik.cz/187-grilovana-hovezi-zebra-s-cesnekovou-marinadou
Rumpsteak na grilu
Potřebujete
600 g steaku
sůl a pepř
čerstvá bageta
bylinkové máslo
Postup
Rumpsteak nakrájejte na třícentimetrové steaky, pomažte olejem, dochuťte hrubozrnnou solí a pepřem a nechte chvilku odležet. Rozpalte gril na 200° C, rošt grilu potřete kouskem slaniny nebo špeku. Vložte maso na rozpálený rošt a grilujte zhruba 6 minut. Servírujte s čerstvou bagetou potřenou bylinkovým máslem.
https://recepty.rohlik.cz/197-rumpsteak-na-grilu
Kterou z těchto chutných masových specialit vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...