Chcete si dát chvilku pauzu od masa? Dopřejte si sýrové hody. Rychlý a chutný oběd vám zajistí sýrové penne nebo slaný koláč s mozzarellou. Chuťovkou na večer nebo posezení s přáteli pak může být grilovaný camembert.
Krémové sýrové penne
Potřebujete:
250 g těstovin
100 g žampionů na plátky
150 g ricotty
parmazán
sůl a pepř
špetku muškátového oříšku
bazalku
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu v osolené vodě. Mezitím si na másle osmažte plátky žampiónů, osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku. Vmíchejte ricottu a nechte pozvolna roztát. Hotové těstoviny sceďte, neproplachujte je. Zakápněte je olivovým olejem, promíchejte a přelijte ricottou s houbami. Nakonec zasypte strouhaným parmazánem, přidejte lístky bazalky a hned podávejte.
Slaný koláč s mozzarellou a rajčetem
Potřebujete:
na náplň:
200 g strouhané mozzarelly
250 g cherry rajčat
sůl a pepř
olivový olej
hrst pokrájené bazalky
na těsto:
150 g hladké mouky
stroužek česneku
půl lžičky soli
15 lístků bazalky
100 g studeného másla
Postup:
V robotu rozmixujte česnek a bazalku dohladka. Přidejte mouku a sůl. Promixujte a přidejte máslo a 3 lžíce vody. Z připraveného těsta vyválejte placku a zabalte ji do fólie, tu pak vložte alespoň na 1 hodinu do lednice. Předehřejte si troubu na 220 °C. Máslem vymazanou kulatou formu vyložte těstem. Okraje přimáčkněte k boční straně a přesahující těsto odřízněte. Těsto na dně zakryjte sýrem a ozdobte půlkami rajčat. Přidejte lístky bazalky, lehce osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte 30 minut nebo tak dlouho, dokud sýr nezíská zlatavou barvu.
Grilovaný camembert s rozmarýnem
Potřebujete:
1 camembert
rozmarýn
česnek na plátky
olivový olej na zakápnutí
Postup:
Camembert rozbalte, podložte alobalem, okraje ohněte a vytvořte mističku, ze které sýr při pečení nevyteče. Přesuňte do zapékací misky. Prošpikujte plátky česneku a přidejte snítky rozmarýnu. Zakápněte olivovým olejem a dejte na 5 minut do trouby na 180 °C pod gril. Jakmile se sýr rozteče, nechte ho chvilku zchladnout a pak podávejte s pečivem. Opravdu vynikající je čerstvá bagetka namáčená v rozteklém sýru.
Na který recept máte největší chuť? Dáváte přednost masu, nebo sýru?
Michaela Michalíková
s...