KZ_logo1

Vánoční cukroví ve zdravější verzi

5.12.2019

Plánujete péct cukroví na Vánoce a zrovna se snažíte dodržovat zdravý jídelníček nebo zhubnout přebytečné kilogramy? V takovém případě je na čase vyzkoušet zdravější verze klasického cukroví. Inspirujte se a nezdravé suroviny chytře nahraďte dietnějšími.

Dýňové perníčky

Potřebujete

300 g špaldové mouky

150 g dýňového pyré

80 g medu

1 vejce

100 g třtinového cukru

lžička perníkového koření

lžička kypřícího prášku

80 g ghí

Postup

Nejdříve si vydlabejte dýni, nakrájejte ji na kostky a povařte. Stačí zhruba 10 minut, poté rozmixujte mixérem do pyré. Přidejte med, cukr, vejce a vymíchejte v hladkou směs. Přidejte mouku, koření do perníku, kypřící prášek a ghí. Zpracujte těsto, které nechte alespoň den uležet v lednici. Druhý den vyválejte z těsta plát, vykrajujte oblíbené motivy. Pečte zhruba 15 minut na 180°C. Perníčky ozdobte bílkovou polevou nebo polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Potřebujete

150 g celozrnné mouky

150 g hladké mouky

100 g mletých ořechů

100 g agáve sirupu

150 g másla

lžička citrónové šťávy

vanilkový a mletý cukr

Postup

Smíchejte oba druhy mouky, přidejte mleté vlašské ořechy, agáve sirup a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto. Přidejte kapku citrónové šťávy. Opět nechte těsto odležet alespoň den. Druhý den vyválejte rohlíčky a pečte dozlatova zhruba 10 minut na 180°C. Následně rohlíčky obalte ve směsi z vanilkového a mletého cukru.

Špaldové květiny

Potřebujete

180 g špaldové mouky

130 g mletých ořechů

100 g třtinového cukru

120 g másla nebo ghí

1 vejce

20 g kakaa

půl lžičky skořice

Postup

Nejdříve smíchejte suché suroviny. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo nebo ghí. Přidejte kakao, skořici a můžete i vlastní koření z rozdrceného hřebíčku. Zpracujte hladké těsto, které necháte přes noc odpočinout. Vmáčkněte do formiček nebo vykrajujte květinové tvary, pečte na 180°C, zhruba 15 minut. 

Kuličky z kokosu

Potřebujete

100 g strouhaného kokosu

4 lžíce kokosového oleje

2 lžíce medu

lžička vanilkového cukru z lusku

100 g hořké čokolády

Postup

Smíchejte strouhaný kokos, olej, med, vanilkový cukr a špetku soli. Rozmixujte v hladkou směs. Vytvarujte kokosové kuličky a nechte na pečícím papíře ztvrdnout v mrazáku. Mezitím si rozpusťte hořkou čokoládu a kuličky v ní obalte. Obalení v čokoládě nemusí být. 

Kterou z těchto zdravějších variant cukroví vyzkoušíte?

54573-7h3a0637-k0645-2

Šperk s akvamarínem – síla oceánu na dosah

Světle modrá barva akvamarínu evokuje průzračně čisté moře. Toto…
šikana

Jaké jsou příčiny a následky šikany

Nevíte, proč se vlastně objevuje šikana a jak se…
šikana

Vše, co jste chtěli vědět o šikaně

O šikaně existuje nespočet knih i filmů, které upozorňují…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

Nejnovější články

adult-2178366_1280

Kolik sexuálních partnerů je moc?

Napadlo vás někdy, že existují statistiky, kolik mají lidi…
people-2562102_1280

Jak poznáte, že jste zamilovaná?

Slavný citát říká, že jen dvě věci na světě…
přátelství

Jak se vypořádat se závistí v přátelství

Závist patří mezi nepříjemné lidské vlastnosti, dokonce je jedním…
smutná žena

Bolestivý rozchod – jak ho překonat?

Když přijdeme o někoho, koho jsme milovali, vždycky to…
portrait-4246954_1280

Kontaktoval tě po rozchodu bývalý? Má k tomu tyto důvody!

Rozchod s člověkem, se kterým jsme si byli nějaký…

Související příspěvky

Zanechte komentář