Plánujete péct cukroví na Vánoce a zrovna se snažíte dodržovat zdravý jídelníček nebo zhubnout přebytečné kilogramy? V takovém případě je na čase vyzkoušet zdravější verze klasického cukroví. Inspirujte se a nezdravé suroviny chytře nahraďte dietnějšími.
Dýňové perníčky
Potřebujete
300 g špaldové mouky
150 g dýňového pyré
80 g medu
1 vejce
100 g třtinového cukru
lžička perníkového koření
lžička kypřícího prášku
80 g ghí
Postup
Nejdříve si vydlabejte dýni, nakrájejte ji na kostky a povařte. Stačí zhruba 10 minut, poté rozmixujte mixérem do pyré. Přidejte med, cukr, vejce a vymíchejte v hladkou směs. Přidejte mouku, koření do perníku, kypřící prášek a ghí. Zpracujte těsto, které nechte alespoň den uležet v lednici. Druhý den vyválejte z těsta plát, vykrajujte oblíbené motivy. Pečte zhruba 15 minut na 180°C. Perníčky ozdobte bílkovou polevou nebo polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou.
Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky
Potřebujete
150 g celozrnné mouky
150 g hladké mouky
100 g mletých ořechů
100 g agáve sirupu
150 g másla
lžička citrónové šťávy
vanilkový a mletý cukr
Postup
Smíchejte oba druhy mouky, přidejte mleté vlašské ořechy, agáve sirup a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto. Přidejte kapku citrónové šťávy. Opět nechte těsto odležet alespoň den. Druhý den vyválejte rohlíčky a pečte dozlatova zhruba 10 minut na 180°C. Následně rohlíčky obalte ve směsi z vanilkového a mletého cukru.
Špaldové květiny
Potřebujete
180 g špaldové mouky
130 g mletých ořechů
100 g třtinového cukru
120 g másla nebo ghí
1 vejce
20 g kakaa
půl lžičky skořice
Postup
Nejdříve smíchejte suché suroviny. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo nebo ghí. Přidejte kakao, skořici a můžete i vlastní koření z rozdrceného hřebíčku. Zpracujte hladké těsto, které necháte přes noc odpočinout. Vmáčkněte do formiček nebo vykrajujte květinové tvary, pečte na 180°C, zhruba 15 minut.
Kuličky z kokosu
Potřebujete
100 g strouhaného kokosu
4 lžíce kokosového oleje
2 lžíce medu
lžička vanilkového cukru z lusku
100 g hořké čokolády
Postup
Smíchejte strouhaný kokos, olej, med, vanilkový cukr a špetku soli. Rozmixujte v hladkou směs. Vytvarujte kokosové kuličky a nechte na pečícím papíře ztvrdnout v mrazáku. Mezitím si rozpusťte hořkou čokoládu a kuličky v ní obalte. Obalení v čokoládě nemusí být.
Kterou z těchto zdravějších variant cukroví vyzkoušíte?
s...