Čatní je hustá omáčka, která se dá připravit nejen ze zeleniny, ale také z ovoce. V mnohých případech bývá pikantní, může být ale také nasládlé nebo kyselé. Jeho chuť dokáže skvěle doplnit mnohé pokrmy. Vyzkoušejte čatní například k sýrům, uzeninám nebo grilovanému masu.
Rebarborové čatní
Potřebujete:
1 červenou cibuli
1 oloupané jablko
250 g rebarbory
50 ml červeného vinného octa
lžíci švestkových povidel
150 g hnědého cukru
lžičku strouhaného zázvoru
Postup:
Nejdříve si nasekejte cibuli nadrobno a nastrouhejte zázvor. Do hrnce nalijte ocet i víno a vmíchejte cibuli se zázvorem. Vařte na mírném plameni pod pokličkou 10 minut. Mezitím si oloupejte stonky rebarbory a nakrájejte na kousky, oloupaná jablka na kostičky. Po deseti minutách přidejte do hrnce všechny ingredience kromě rebarbory. Vařte dalších deset minut na mírném plameni bez pokličky. Jako poslední přidejte rebarboru, směs promíchejte a nechte probublávat ještě zhruba 15 minut.
Švestkové čatní
Potřebujete:
500 g švestek
lžičku mleté skořice
špetku soli
lžičku strouhaného zázvoru
lžičku mletého chilli
150 g hnědého cukru
150 ml vinného octa
150 ml čerstvé pomerančové šťávy
Postup
Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Česnek nasekejte nožem nadrobno. Švestky dejte do hrnce, zasypte cukrem, solí, přidejte skořici, strouhaný zázvor, česnek a chilli. Dolijte ocet a pozvolna vařte za občasného míchání, až švestky zcela změknou a pustí šťávu. Přelijte čatní do uzavíratelných sklenic a uzavřete. Sklenice postavte na víčko a nechte zcela vychladnout.
Borůvkové čatní
Potřebujete:
půl lžíce olivového oleje
150 g borůvek
2 plátky čerstvého zázvoru
čtvrt hrnku hnědého cukru
lžíci octa
snítku tymiánu
půl lžíce kukuřičného škrobu
lžíci citrónové šťávy
1 nadrobno pokrájenou šalotku
špetku soli
Postup:
Na oleji opečte pokrájenou šalotku, aby mírně změkla. Potom přidejte omyté a okapané borůvky, nadrobno pokrájený zázvor, cukr, ocet a sůl. Smíchejte a nechte probublávat zhruba 15 minut na mírném plameni, dokud směs nezačne houstnout. Vmíchejte škrob a ještě minutu zahřívejte. Pánvičku sundejte z plotýnky, přilijte citrónovou šťávu a promíchejte.
Cibulové čatní
Potřebujete:
1,5 kg pokrájených červených cibulí
150 ml balzamikového octa
150 ml vinného octa
200 g hnědého cukru
Postup:
Hrubě nakrájenou cibuli a kousky chilli papriček osmahněte na pánvi (do lehkého zhnědnutí). Za občasného míchání pozvolna smažte cca 20 minut. Přidejte vinný a balzamikový ocet, cukr a vařte 30 minut, dokud nezačne konzistence čatní houstnout a držet se na spodní části lžíce. Čatní za tepla přelijte do zavařovacích sklenic a pořádně uzavřete.
Zkoušeli jste čatní nebo se na něj chystáte? Které z výše uvedených vás zaujalo nejvíc?
Michaela Michalíková
s...