Patříte mezi ty, kteří ve své kuchyni neradi používají kostky bujónu, vegetu plnou glutamátu nebo kečup a hořčici s konzervanty? A co takhle si tato ochucovadla vyrobit doma? Nemějte strach, není to nic těžkého, ani vám to nezabere příliš času. A vaše zdraví za to rozhodně stojí.
Domácí masový bujón
Potřebujete:
na hovězí bujón:
3 kg hovězích kostí
na slepičí bujón:
2 slepice
na kuřecí bujón:
3 kg kuřecích kostí a kůže
5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře
4 mrkve, 2 petržele, 2 celery, 2 cibule
sůl dle potřeby
sáčky nebo tvořítka na led
Postup:
Vezměte si větší hrnec. Do něj dejte maso dle vlastního výběru. Přidejte studenou vodu a vařte prudkým varem. Jakmile voda začne vřít, zmírněte plamen a vařte asi tři hodiny. Poté vložte očištěnou a pokrájenou zeleninu, nať i koření. Vařte hodinu a nakonec osolte. Polévku nechte vychladnout a dejte ztuhnout do lednice. Druhý den ji dejte znovu vařit, dokud z polévky nezbude zhruba polovina. Nechte vychladnout, polévka ztuhne jako rosol. Rosol přendejte do sáčků na led nebo do tvořítek a tento bujón pak uchovávejte v mrazáku.
Domácí zeleninový bujón
Potřebujete:
cuketu, celer, dýni, cibuli, mrkev
čerstvé bylinky
sůl
sáčky nebo tvořítka na led
Postup:
Nejdříve oloupejte, umyjte a nakrájejte zeleninu na kostičky. Dejte ji do tlakového hrnce a přidejte sůl. Vařte 30 minut bez vody a nechte zeleninu pustit vodu. Horkou zeleninu rozmixujte a naplňte do tvořítek na led. V mrazáku tak vydrží klidně i půl roku.
Zdravá vegeta
Potřebujete:
zeleninu – mrkev, celer, petržel, cibuli, pórek, kedlubnu
4 stroužky česneku
libeček, petrželovou nať a další bylinky dle chuti
mořskou sůl
Postup:
Zeleninu očistěte a nastrouhejte nebo nasekejte v mixéru nadrobno. Nechte sušit v sušičce nebo troubě. Bude to trvat zhruba hodinu až dvě. V polovině sušení přidejte bylinky a smíchejte s mořskou solí a ještě rozmixujte. Uchovávejte v suché sklenici.
Domácí kečup
Potřebujete:
4 kg rajčat
4 cibule
5 hřebíčků, půl skořice, 2 bobkové listy
cukr, olivový olej, vinný ocet
sůl a pepř
Postup:
Rajčata a cibuli pokrájejte na kousky a vložte do hrnce s kořením. Přidejte klidně i 3 stroužky česneku anebo chilli papričku. Nechte dusit a rozvařit. Poté propasírujte přes sítko a můžete dosolit a přidat kapku octa. Naplňte do sklenic a obraťte dnem nahoru. Uchovávejte v chladu.
Domácí hořčice
Potřebujete:
100 g hořčičného semínka
40 g moučkového cukru
půl litru vinného octa
Postup:
Semínka umelte na strojku na mák, přidejte cukr a přilijte převařený, ale vychladlý vinný ocet. Vzniklou hustou kaši nechte zhruba hodinu v lednici a poté můžete dochutit ještě octem. Domácí hořčici nechte týden uležet v lednici a poté běžně používejte. V lednici vydrží i měsíc.
Zkoušeli jste vyrobit domácí bujón a ostatní ochucovadla?
Michaela Michalíková
s...