K Velikonocům bezesporu patří nádivka. Do ní můžete přidat čerstvé bylinky ze zahrádky, ale skvěle chutná také se špenátem nebo kopřivami. Vyzkoušejte také variantu bez masa. Nádivku podávejte s brambory, čerstvým pečivem nebo se zeleninovým salátem. Chutná teplá i studená.
Velikonoční nádivka
Potřebujete
6 starších rohlíků
4 vejce
150 g másla
150 ml smetany
100 ml plnotučného mléka
300 g uzeného masa
čerstvá petržel
sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup
Nejdříve dejte vařit maso. Uvařené maso pokrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte a na pánvi na sucho opražte. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Do orestované cibule přilijte smetanu a mléko, přidejte žloutky, osolte, opepřete a nastrouhejte muškátový oříšek. Promíchejte dohromady a nalijte na opečené rohlíky. Přidejte pokrájené maso a nasekanou petržel. Ušlehejte sníh z bílků a opatrně zamíchejte do směsi. Pečte na 200 °C dozlatova.
https://recepty.rohlik.cz/1491-velikonocni-nadivka
Velikonoční nádivka bez masa
Potřebujete
100 ml rostlinného mléka
200 g uzeného tofu
2 hrsti baby špenátu
1 hrst petržele
3 vejce
sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup
Troubu předehřejte na 180° C. Pečivo si nakrájejte na drobné kostičky a zalijte mlékem, aby změklo. Přidejte žloutky, nastrouhané tofu, omytý špenát a petržel. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků, opatrně zapracujte, případně ještě dochuťte a vložte do zapékací nádoby. Pečte zhruba 45 minut.
https://recepty.rohlik.cz/1517-velikonocni-nadivka-bez-masa
Kopřivová nádivka
Potřebujete
500 g uzeného masa
8 rohlíků z předešlého dne
6 vajec
1 smetana na šlehání
200 g lístků mladých kopřiv
1 cibule
4 stroužky česneku
sůl, pepř a sušené bylinky
Postup
Uzené maso uvařte ve vodě a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte. Oddělte žloutky od bílků a žloutky rozmíchejte ve smetaně. Z bílků vyšlehejte sníh. Smetanu se žloutky nalijte k rohlíkům a přidejte uzené maso. Kopřivy spařte vroucí vodou a nasekejte na menší kousky. Přidejte k rohlíkům a ochuťte solí, pepřem, česnekem a sušenými bylinkami. Na závěr opatrně vmíchejte sníh a dejte péct na 180 °C zhruba na 50 minut.
Pečte na Velikonoce nádivku?
Michaela Michalíková
s...