Jarní polévky vám dodají energii i velké množství vitamínů a minerálů. Díky bylinkám posílíte svou imunitu a opět se budete cítit plní síly. Vyzkoušejte řeřichovou polévku, která je plná vitamínu C, nebo celerovou polévku s bazalkovým pestem, která je nejen skvělým afrodiziakem, ale i opravdovou pochoutkou.
Řeřichová polévka
Potřebujete:
1 l zeleninového vývaru
3 pórky
400 g brambor
4 vaničky řeřichy
150 ml smetany ke šlehání
Postup:
Pórek nakrájejte na kolečka, orestujte ve větším hrnci na oleji. Podlijte trochou vody a duste pod pokličkou. Mezitím si pokrájejte oloupané brambory a přidejte je k pórku. Zeleninu zalijte horkým vývarem, vařte zhruba 15 minut, dokud brambory nezměknou. Vývar stáhněte z plotny, zjemněte smetanou, přidejte seříznutou řeřichu a tyčovým mixérem rozmixujte do hladkého krému.
Lehká celerová polévka s bazalkovým pestem
Potřebujete:
1 celer
1 cibuli
1 bobkový list
3 větší brambory
2 l zeleninového vývaru
200 ml vody
100 ml kokosového mléka
4 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
olivový olej
bazalkové pesto
sůl
Postup:
Na lžíci olivového oleje zpěňte cibuli a následně přidejte celer a brambory nakrájené na kostičky. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Vše nechte vařit 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté nezapomeňte vyndat bobkový list. Přilijte vodu, kokosové mléko a rozmixujte ponorným mixérem, dokud nebude konzistence dokonale hladká. Polévku lehce osolte a následně servírujte s bazalkovým pestem a pár kapkami olivového oleje.
Zdroj – www.rohlik.cz
Další bylinkovou inspiraci najdete v našem starším článku: //kralovstvizen.cz/bylinky-v-kuchyni/.
Kterou z těchto polévek vyzkoušíte? Slyšeli jste už o řeřichové nebo celerové polévce?
Michaela Michalíková
s...