Čekáte na Silvestra rodinnou návštěvu nebo jste pozvali pár přátel? Jednohubky, chlebíčky a obložené talíře jsou samozřejmostí. Ale co takhle překvapit své hosty něčím novým a originálním? Podívejte se s námi na recepty, kterými v tento poslední den roku opravdu zaujmete!
Filírované husí prso s fíkem a granátovým jablkem
Potřebujete:
husí prsa
1 granátové jablko
1 fík
1 lžíci medu
2 hrsti rukoly
sůl a mletý pepř
pečivo k podávání
Postup:
Předehřejte troubu na 120 °C. Na přípravu husího prsa vezměte ideálně celokovovou pánev bez plastových částí, kterou můžete dát i do trouby. Na středním plameni pánev rozehřejte a položte na ni nasucho prsíčko kůží dolů. Nechte maso pozvolna pouštět tuk a zlátnout asi 5 minut. Jakmile je kůže pěkně opečená, prso obraťte a 3 minuty nechte opékat i z druhé strany.
Maso nyní z obou stran osolte a opepřete, nechte ho na pánvi kůží nahoru, potřete ji medem a vložte do trouby na 17 minut. Poté ho nechte venku odpočívat a trochu chladnout, aby se vám dobře krájely tenké plátky a hlavně aby neunikla žádná šťáva.
Během pečení napůl rozřízněte granátové jablko, vyklepejte z něho semínka a vymačkejte šťávu. Fík nakrájejte na měsíčky a odstraňte tmavou pevnou slupku. Omyjte salát. Velmi ostrým nožem nakrájejte prso. Plátky na talíři ještě lehce osolte a opepřete, polijte každou porci lžící šťávy z granátového jablka. Servírujte s křupavým pečivem.
Kuřecí quesadilla
Potřebujete:
5 pšeničných tortil
2 kuřecí prsní řízky
4 masitá rajčata
15 dkg chedaru
8 dkg slaniny
chilli
2 červené cibule
olej
na potření:
lžíci kysané smetany
na salsu:
2 rajčata
bílou cibuli
limetkovou šťávu
koriandr
zelené tabasco nebo jalapeňo papričku
sůl a pepř
Postup:
Začněte s přípravou salsy. Do mističky přendejte rajčata nakrájená na menší kousky, nadrobno nakrájenou bílou cibulku, trochu chilli papričky, zakápněte limetkovou šťávou, ještě k tomu nakrájejte koriandr, zamíchejte a na závěr přidejte sůl a pepř. A opět ochutnávejte. Čím drobnější kousky jednotlivých složek se vám podaří, tím lépe.
Kuřecí maso osolte, opepřete, okořeňte směsí mexického koření a potřete olejem. Pokud pracujete na sporáku, můžete si cibuli a slaninu nakrájet na malé kousky předem. Na vypečeném tuku ze slaniny vše dozlatova orestujte, poté vyjměte. Položte placku na rozžhavený povrch a přidávejte všechny ingredience nakrájené na malé kousky – kuřecí maso, rajčátka, cibulku, slaninu, trochu chilli. Chedarem také nešetřete. Přehrňte, opatrně obraťte a za 2 minuty je hotovo. Chedar musí být rozteklý a na tortille musíte vidět tmavá místečka. Quesadillu můžete rozkrájet i na 4 trojúhelníky nebo ji jíst vcelku. Pak už stačí přidat jen lžíci tučné kysané smetany.
Sweet chilli chicken – kuřecí paličky
Potřebujete:
10 kuřecích paliček
na sýrový dip:
10 dkg sýra s modrou plísní
3 lžíce majonézy
4 lžíce kysané smetany
sůl a pepř
čerstvou pažitku
na marinádu:
2 dcl olivového oleje
nové koření
skořici
muškátový květ nebo oříšek
čerstvě mletý pepř
Postup:
Ingredience na marinádu smíchejte dohromady a v igelitovém pytlíku smíchejte s kuřecími paličkami. Nechte alespoň půl hodiny (ideálně ale do druhého dne) v chladu nasát chutě. Máte-li nového koření jen celé kuličky, musíte je rozdrtit v hmoždíři.
Kuřecí paličky pečte na 200 °C. Sýr vidličkou rozmíchejte v misce, přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte do kompaktní hmoty. Servírujete s kousky čerstvé zeleniny a opečenou bagetou, ideálně potřenou bylinkovým máslem nebo pokapanou bylinkovým olivovým olejem.
Zdroj – www.rohlik.cz
Vyzkoušíte některou z těchto pochoutek? Jaké silvestrovské pokrmy chystáte vy?
Michaela Michalíková
s...