Také vás někdy honí mlsná? Zažeňte své chutě něčím lahodným, ale zároveň zdravým! Vyzkoušejte Šmakouna s brusinkami i s banány. Těmto chutím opravdu málokdo odolá!
Jogurtový dortík se Šmakounem brusinka a goji, ozdobený rybízem
Potřebujete:
200 g Šmakoun brusinka & goji
300 g řeckého jogurtu
2 vejce
25 g cukru
160 g polohrubé mouky
100 g ovesných vloček, drcených
1 a půl lžičky jedlé sody
Postup:
Nejdříve si vejce vyšlehejte do pěny. Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání. Dále přidejte jogurt a nastrouhaný Šmakoun. Poté vmíchejte ovesné vločky a prosátou polohrubou mouku i se sodou. Připravenou směs nalijte do formy, kterou jste si vysypali trochou kokosu. Pečte na 180 stupňů zhruba 20 až 25 minut. Na závěr můžete dortík dozdobit čerstvým ovocem.
Eva Srncová – Alchymie vaření
Čokoládové řezy s brusinkou
Rozpis zhruba na 35 ks čokoládových řezů
Potřebujete:
100 g mrkve
50 g Šmakouna s příchutí brusinky
1 žloutek
2 bílky
140 g polohrubé mouky
15 g kakaa
150 g jogurtu
1 dcl mléka
1 prášek do pečiva
100 g brusinkového nebo rybízového dia džemu
1 dcl dia kompotové šťávy
10 g želatiny v prášku
75 g nízkotučného tvarohu
75 g lískooříškového krému Šmakoun
Postup:
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte 1 žloutek, 2 bílky, kakao, jogurt, mléko a nastrouhanou mrkev. Těsto nalijte do pekáče, vyloženého pečicím papírem, a pečte zhruba 40 minut. Lískooříškový krém smíchejte s tvarohem a do dia džemu, který si rozředíte kompotovou šťávou, vmíchejte dle návodu želatinu. Na vychladlý korpus naneste čokoládovou směs z lískooříškového Šmakouna a tvarohu. Na něj nasypte brusinkového Šmakouna nakrájeného na menší kostičky, nakonec zalijte ovocnou želatinou a nechte ztuhnout.
Eva Dosedělová
Banánový dezert se Šmakounem
Potřebujete:
1 balení Šmakoun přírodní aroma (200 g)
1 hrnek sušených datlí
2 hrnky ovesných vloček
2 zralé banány
kvalitní hořkou čokoládu
nasekané vlašské (nebo jiné) ořechy
Postup:
Datle namočíte zhruba na půl hodiny do hrnku s vodou a počkáte, až změknou. Poté vhodíte datle i s vodou do mixéru, přidáte ovesné vločky a mixujete. Hmota by měla mít konzistenci „tak akorát“. Těsto připravte spíše tužší. Pokud se vám to nedaří, přidejte více vloček. Takto připravené těsto rozprostřete na dno mísy, kterou si nejprve vyložíte pečicím papírem. Na těsto pak navrstvěte rozmixovaného Šmakouna s banány. Vše polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Nechte ztuhnout v lednici a můžete podávat.
Michaela Šůsová
Jak máte Šmakouna nejraději vy? Dáváte přednost sladké, nebo slané úpravě?
Michaela Michalíková
s...