Karbanátky nebo sekanou nemusíte připravovat jen z mletého masa. Vyzkoušejte vegetariánskou obměnu a budete příjemně překvapeni. Karbanátky můžete připravit z cizrny, vařené brokolice a také z pohanky a tofu. Tyto karbanátky servírujte s oblíbenými dipy a nebojte se přidat čerstvý zeleninový nebo luštěninový salát.
Domácí falafel s jogurtovým dipem
Potřebujte
na falafel
400 g cizrny
2 šalotky a 4 stroužky česneku
lžíce oleje
koriandr, římský kmín, sezam
sůl a pepř
na dip
1 bílý jogurt
lžíce plnotučné hořčice
lžička oleje
Postup
Cizrnu slijte, propláchněte a nechte okapat. Společně s koriandrem, šalotkou, česnekem a olejem rozmixujte. Směs dochuťte sezamem a kořením a nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Mezitím si připravte dip. Všechny ingredience stačí promíchat a dochutit dle libosti. Z cizrnové směsi vytvarujte malé dukátky, které opečte na pánvi bez tuku.
https://recepty.rohlik.cz/1543-domaci-falafel-s-jogurtovym-dipem
Brokolicové koláčky s belugou
Potřebujete
200 g brokolice
15 g chia semínek
100 g uvařené čočky Belugy
1 balení ricotty
sůl
na ragú
velké rajče
lžíce olivového oleje
1 pokrájená šalotka a stroužek česneku
lžička protlaku
lístky bazalky
sůl a pepř
Postup
Čočku vložte do hrnce, zalijte ji dostatečným množstvím vody, přidejte špetku soli a vařte doměkka zhruba 25 minut. Brokolici uvařte a poté vložte do misky, přidejte polovinu uvařené belugy, ricottu, špetku soli a společně rozmixujte tyčovým mixérem. Do směsi přidejte chia semínka, zbytek čočky a promíchejte. Podle potřeby dosolte. Troubu předehřejte na 200° C. Tvarujte karbanátky a pečte v troubě 20 minut.
Připravte si ragú. Nejdříve spařte rajče, poté nakrájejte na čtvrtkolečka. Na pánvi opečte šalotku a nechte zesklovatět. Přidejte protlak a nasekaný česnek, míchejte, dokud se česnek nerozvoní. Přidejte rajčata, půl deci vody a lehce osolte a opepřete. Vařte do zhoustnutí. Bazalku nasekejte najemno a přidejte do ragú, stáhněte z plamene a promíchejte. Na upečené karbanátky nandejte trochu ragú a ozdobte hoblinkami parmezánu.
https://recepty.rohlik.cz/1717-brokolicove-kolacky-s-belugou
Pohankové tofu karbanátky
Potřebujete
50 g uzeného tofu
50 g pohanky
půl lžičky koriandru
1 stroužek česneku
olivový olej
sůl a pepř
Postup
Pohanku uvařte doměkka, sceďte a nechte okapat. Až pohanka zchladne, rozmixujte ji spolu s ostatními ingrediencemi. Troubu předehřejte na 200° C. Na plech položte pečící papír. Vytvarujte karbanátky a upečte v rozehřáté troubě. Podávejte se zeleninovým salátem nebo dipem dle vaší chuti.
https://recepty.rohlik.cz/1777-pohankove-tofu-karbanatky-s-matovym-jogurtem
Jak často máte v jídelníčku maso? Co říkáte na vegetariánskou obměnu?
Michaela Michalíková
s...