Máte chuť na sladký dezert nebo chystáte oslavu narozenin? Pokud přemýšlíte nad chutným a originálním dortem, neváhejte a vyzkoušejte tyto recepty. Upečte jahodové srdce, vyzkoušejte brusinkový koláč s hruškami nebo potěšte chuťové pohárky svých blízkých krtkovým dortem, tentokrát ve zdravé variantě.
Jahodové srdce
Potřebujete:
200 g jemných ovesných vloček
200 g čerstvých jahod
250 g odtučněného tvarohu
200 g meruňkového Šmakouna
1 zralý banán
2 bílky
lžíci karobu a perníkového koření
3 lžičky jedlé sody
Postup
Nejprve vidličkou rozmačkejte banán a smíchejte ho s tvarohem a bílky. Pak si najemno nastrouhejte Šmakouna a spolu s ovesnými vločkami přidejte do tvarohové směsi. Vše promíchejte mixérem a přidejte perníkové koření, jedlou sodu a trochu karobu. Hotovou směs vlijte do vhodné formy a povrch dortu ozdobte nekrájenými kousky čerstvých jahod. Dort pečte v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 30 minut.
Zdroj – www.smakoun.eu
Brusinkový koláč s hruškami
Potřebujete:
400 g Šmakouna s brusinkami
250 g ovesných vloček
300 g bílého jogurtu
30 g kakaa
3 lžíce medu
2 vejce
5 hrušek
badyán a skořici
na ozdobu – brusinky, ořechy, tvaroh na strouhání
Postup:
Ovesné vločky rozmixujte, přidejte kakao a lžíci medu. Do směsi nalijte půl hrnku vody a pak ji vtlačte do kulaté formy. Hrušky pokrájejte a povařte s trochou vody, lžící medu, badyánem a celou skořicí. Šmakouna nastrouhejte, smíchejte s vejci, jogurtem, medem a rozmixujte. Na vločky nalijte směs se Šmakounem, dále rozložte povařené hrušky a posypte ořechy, brusinkami a strouhaným tvarohem. Pečte zhruba 30 minut na 180 °C.
Zdroj – www.smakoun.eu/Petra Urbánková – www.petraurbankova.cz
Krtkův dort jinak
Potřebujete
na těsto:
180 g třtinového cukru
100 ml oleje
200 ml rostlinného mléka
100 g polohrubé pšeničné mouky
120 g celozrnné žitné mouky
40 g kakaového prášku
1 kypřicí prášek
3 vejce
na náplň:
4 banány
100 g hořké čokolády
200 g meruňkového Šmakouna
50 g bílého jogurtu
200 g rostlinné smetany ke šlehání
Postup:
Ze žloutků a cukru vyšlehejte pěnu, do které pomalu zašleháte olej a mléko. Smíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva, přidejte do těsta a vmíchejte sníh z bílků. Těsto přelijte do vymazané a vysypané formy, přikryjte alobalem a pečte zhruba 25 minut na 160 °C. Poté odkryjte a dopečte při 175 °C. V míse si vyšlehejte rozdrobený Šmakoun s jogurtem a smetanou. Do krému vmíchejte nastrouhanou čokoládu. Jakmile je korpus studený, vezměte lžíci a střed buchty vydlabejte. Vydlabané těsto rozdrobte do misky a dejte stranou. Na dno buchty rozprostřete rozmačkané banány. Na ně rozetřete krém a ten posypte těstovou drobenkou.
Zdroj – www.smakoun.eu/Mishka’s Diary
Který z těchto dortů nebo koláčů vás láká vyzkoušet?
Michaela Michalíková
s...