Špenát je skutečně zdravou zeleninou, jež obsahuje minerály, vitamíny a také velké množství železa, které je velmi přínosné pro naše svaly a kosti. Vyzkoušejte vynikající špenátové recepty a pochutnejte si na špenátovém koláči, zapečených těstovinách nebo jednoduché a rychlé špenátové omeletě.
Špenátový koláč
Potřebujete:
400 g špenátu
200 g hladké mouky
100 g másla
lžičku soli a špetku pepře
100 ml smetany na vaření
60 ml mléka
100 g sýra Brie
špetku muškátového oříšku
Postup:
Smíchejte mouku se solí a zapracujte kousky změklého másla, poté přidejte jedno vejce. Vymíchejte vláčné těsto. Hotové ho zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce. Poté těsto přesuňte do kulaté formy a jeho okraje zamáčkněte k hranám a dno propíchejte vidličkou.
Připravte si náplň a do mísy rozklepněte zbylá vejce, přidejte smetanu, mléko, strouhaný parmazán, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Rozmražený špenát nechte okapat (čerstvý spařte horkou vodou). Špenát rovnoměrně rozprostřete na koláč, ozdobte kostičkami nakrájeného sýra a zalijte vaječnou směsí. Nakonec dochuťte muškátovým oříškem. Koláč pečte zhruba 30 minut, dokud náplň není zlatavá a pevná.
Zdroj: https://recepty.rohlik.cz/209-spenatovy-quiche
Zapečené těstoviny s artyčoky a špenátem
Potřebujete:
500 g těstovin
150 g špenátu
1 smetanu
200 g strouhaného ementálu
olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Očistěte 2 až 3 artyčoky. Ostrým nožem uřízněte stonek, pak odspodu seřízněte tři řady tvrdých listů. Měli byste se dostat ke světle zelenému srdíčku. Ještě je potřeba očistit střed srdíčka. Poté nařezejte na menší klínky a dejte je hned do vody s několika plátky citronu, tím zachováte jejich barvu. Pokud použijete artyčoky z plechovky, stačí je jen nechat okapat a potom rovnou použít.
V pánvi si rozpalte lžíci oleje a osmahněte na něm okapaná srdíčka artyčoků. Osolte, opepřete, lehce podlijte vodou, přiklopte a duste do změknutí. Předem si rozmrazte špenát. Těstoviny uvařte v osolené vodě, sceďte a zakápněte olivovým olejem. V misce rozšlehejte vejce, smetanu a polovinu nastrouhaného sýra. Osolte, opepřete a do této směsi přidejte špenát. V hrnci s těstovinami smíchejte smetanovou omáčku s artyčoky. Těstoviny přesuňte do předem vymazané zapékací misky. Povrch posypte zbylým sýrem a vše dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C, pečte zhruba 20 minut.
Zdroj: https://recepty.rohlik.cz/819-zapecene-testoviny-s-artycoky-a-spenatem
Špenátová omeleta s mozzarellou
Potřebujete:
hrst špenátových listů
1 mozzarellu
špetku soli a pepře
lžíci másla
Postup:
Vejce rozklepněte do misky a rozmíchejte metličkou, osolte a opepřete. Špenátové listy opláchněte a osušte. Mozzarellu si nakrájejte na plátky. V pánvi rozpalte lžíci másla. Vlijte vajíčka. Na vejce vyskládejte listy špenátu a plátky sýra. Přiklopte pokličkou a pečte asi 3 minuty. Podávejte s čerstvým pečivem.
Zdroj: https://recepty.rohlik.cz/261-spenatova-omeleta-s-mozzarellou
Máte rádi špenát? Jak jej doma připravujete vy?
Michaela Michalíková
s...