KZ_logo1

Zelenina v hlavní roli – francouzské ratatouille a ruský boršč

13.10.2015

Dvě odlišné země, ale dva oblíbené recepty s velkým množstvím zeleniny. Vyzkoušejte tyto zdravé bomby, které vám do těla dostanou opravdu velké množství vitamínů a minerálů! Francouzské ratatouille si můžete připravit i do zásoby a vzít v misce do školy nebo do práce. V ledničce vydrží několik hodin. Můžete jej podávat jako samostatný chod nebo jej servírovat jako přílohu k masu či k těstovinám. Boršč, který je oblíbený převážně v ruské a ukrajinské kuchyni, je velmi silná a hustá polévka, která vás nejen zasytí, ale i krásně zahřeje.

Ratatouille

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

1 cibuli

1 červenou a 1 žlutou papriku

1 lilek

1 cuketu

500 g rajčatového pyré

1 dl bílého vína nebo vody

2 lžíce cukru

provensálské koření

olivový olej

bazalku

česnek

sůl a pepř

Postup:

Nejprve si oloupejte cibuli, kterou nakrájíte na kolečka. Cuketu nakrájejte na půlkolečka a lilek klidně na čtvrtkolečka. Papriky nakrájejte na velké kusy, slupkou nahoru jimi vyložte pečicí plech a dejte je pod gril do trouby, dokud slupka nezčerná. Pak je nechte trochu zchladnout a opálenou slupku oloupejte. Nakrájejte je na větší kostky.

Na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a 10 minut restujte cibuli. Odložte do mísy. Na další trošce oleje pečte lilek po dobu 6 minut. Opět dejte vedle. Opečte cuketu a přidejte ji k ostatní zelenině a na pánev vlijte poslední zbytek oleje. Na něm nechte minutu rozvonět prolisovaný česnek. Přidejte bylinky, pyré, cibuli, papriky a cukety. Osolte a opepřete. Přidejte cukr a nechte pod poklicí dusit.

Jestliže bude směs až příliš hustá, zřeďte ji trochou vody nebo bílého vína. Nakonec přidejte i lilek a nechte 10 minut změknout.

Tip: Z bylinek se do ratatouille nejvíce hodí tymián, rozmarýn, šalvěj nebo bobkový list.

Boršč

Potřebujete:

Foto:rohlik.cz

Foto:rohlik.cz

300 g vepřového boku nebo plece

200 g hovězí kližky, boku nebo žebra

bobkový list, nové koření, pepř celý

20 dkg bílého zelí

7 dkg špeku

kousek celeru

mrkev

červenou řepu

3 menší rajčata

olivový olej

4 lžičky rajčatového pyré

bramboru

sůl

pepř

kopr

kysanou smetanu na servírování

Postup:

Maso vložte do studené vody, přidejte polévkové koření (bobkový list, nové koření, pepř) a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, snižte plamen na polovinu. Naběračkou postupně odebírejte pěnu, která se začne na hladině objevovat. Maso pozvolna vařte asi dvě hodiny, dokud nebude úplně měkké. Po vyjmutí z vody nechte vařené maso chvíli chladnout.

Připravte si špek a všechnu zeleninu. Bramboru, bílé zelí, celer, mrkev a rajčata nakrájejte na drobné kostičky, zelí na proužky. Špek nakrájejte na malé kousky. Červenou řepu položte na alobal, zakápněte trochou olivového oleje, osolte, zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca hodinu. Potom nechte řepu zchladnout a nakrájejte ji na drobné kostičky.

Na rozpálené pánvi osmahněte špek, až pustí tuk, a smažte ho mírně do křupava. Přidejte mrkev, celer, cibulku a restujte. Po 5 minutách přidejte červenou řepu, zamíchejte rajčata a rajčatové pyré, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku a opět zamíchejte. Vývar z masa uveďte do varu.

Společně pak do něj přidejte brambory se zelím a nechte vařit cca 15 minut do změknutí. Špek a zeleninu z pánve přesuňte k vývaru a ještě pár minut vařte – také do změknutí. Maso nakrájejte na kousky a přidejte do vývaru. Na závěr zasypte posekaným koprem a petrželkou.

Tip: Servírujte s kopečkem zakysané smetany.

Zdroj: www.rohlik.cz

Vyzkoušeli jste už některý z těchto receptů? A který byste si dali raději?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář