Většina z nás se snaží dělat něco pro své zdraví. Nemocem se bráníme prevencí, pravidelným cvičením i zdravou stravou. Věděli jste, že existují potraviny, které snižují riziko rakoviny? Neváhejte a zařaďte je do svého jídelníčku!
1) Rajčata
Mezi oblíbenou zeleninu patří rajčata. Je zajímavé, že i lidé, kteří je nemají rádi syrové, patří mezi milovníky rajčatové omáčky na těstoviny a pizzu. Rajčata obsahují antioxidanty, které pomáhají s bojem proti volným radikálům v lidském těle. Jsou skvělou prevencí rakoviny prsu, slinivky, prostaty, ale také tlustého střeva. Pokud patříte mezi milovníky rajčat, tak máte vyhráno. Pokud máte raději protlak, rajčatové pyré nebo kečup, nezoufejte, zdraví prospěšné látky se uvolňují i při tepelném zpracování.
2) Kořenová zelenina
Do kořenové zeleniny patří mrkev, celer, petržel, ale také květák, brokolice, řepa i kapusta. Dalšími druhy kořenové zeleniny je také chřest, bílá ředkev a dokonce i kedlubna. Všechny toto zmíněné potraviny použijete v teplé i studené kuchyni. Jsou skvělou přílohou, hodí se do polévek a z mnohých se dají připravit i sladké dezerty. Kořenová zelenina obsahuje silný antioxidant sulforafan, který pomáhá likvidovat rakovinotvorné buňky.
3) Červená řepa
Samostatný oddíl si zaslouží kořenová zelenina červená řepa. Řepa patří mezi přírodní lék proti rakovině. Červená řepa obsahuje velké množství železa, fosforu, draslíku a také jódu a vápníku. Konzumovat se dá jako náhrada masa, je skvělá do salátů, hodí se i jako příloha. Skvělý způsob, jak využít veškeré léčivé látky z řepy, je příprava čerstvé šťávy. K tomu se hodí odšťavovač, případně smoothie maker.
4) Kurkuma
Jedním z nejznámějších indických koření je kurkuma. Má sytě žlutou barvu a již tisíciletí jsou kurkumě přisuzovány léčivé vlastnosti. Má protizánětlivé i antioxidační účinky. Je tak skvělým lékem a zároveň prevencí proti rakovině, například žaludku nebo slinivky. Kurkumu přidáte do rýže, dá se s ní okořenit maso a skvěle se hodí i do indického čaje Gran Masala.
5) Borůvky
Veškeré bobuloviny, od malin, přes ostružiny až po borůvky obsahují množství vitamínů, díky kterým předcházíme onemocněním. Borůvky jsou silným antioxidantem, protože obsahují anthokyan. Jedná se o látku, která ničí rakovinné buňky. Dopřejte si je například ráno ke snídani, ozdobte s nimi ovesnou nebo i jinou kaši, přidejte je do smoothie, případně je použijte do dezertů. Nejlepší způsob konzumace borůvek je, když jsou čerstvé. Pokud je chcete uchovat déle, zmrazte je, v takovém případě neztrácí léčivé látky.
6) Česnek
Česnek patří právem mezi superpotraviny. Má dlouholetou historii a byl používán jako léčivá potravina už ve Starověku. Skvěle funguje jako prevence proti rakovině žaludku, slinivky, tlustého střeva a jícnu. Obsahuje látky, které ničí rakovinotvorné buňky a zároveň zdravé buňky chrání a posiluje ke správné funkci.
7) Jablka
Dopřejete-li si alespoň jedno čerstvé jablko denně, děláte opravdu hodně pro své zdraví. Oblíbené ovoce pomáhá v boji proti rakovině. Slouží jako prevence proti rakovině hrtanu, jícnu, tlustého střeva, a dokonce i proti rakovině prsu. Nejzdravější látky se nachází ve slupce jablka. Myslete na to i při přípravě dezertů, například jablečného štrúdlu.
8) Zelený čaj
Kromě zdravých potravin zařaďte do svého jídelníčku i dostatečný přísun tekutin. K pravidelnému popíjení si vyberte zelený čaj, který je plný antioxidantů. Obsahuje zároveň zdraví prospěšnou látku katechin, a ta brání vzniku rakoviny. Mezi nejvíce doporučované druhy čaje rozhodně patří kvalitní sypaný zelený čaj. Ten má zároveň i nejsilnější účinky.
Znáte další potraviny, které obsahují léčivé látky?
s...