V tomhle italském risottu hraje hlavní roli artyčok, neprávem opomíjená zelenina s neobyčejnou historií: artyčok znali zřejmě už staří Egypťané, dočíst se o něm můžeme i v antických bájích. Je výborným zdrojem různých vitamínů a působí také jako afrodisiakum. Ideální pochoutka pro letní i zimní večery!
Obtížnost: stupeň č. 1
Doba přípravy 30 min.
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Rýže carnaroli 150 g
Máslo 50 g
Kuřecí vývar 0,5 l
Bílé víno 1 dl
Parmazán 70 g
Šalotka 50 g
Artyčoky zpracované v nálevu 150 g
Olivový olej, sůl, mletý pepř
Kastrol, struhadlo, prkénko
1. Připravíme si suroviny
Šalotku oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Parmazán nastrouháme na jemné straně struhadla. Artyčoky překrájíme na kousky o velikosti 0,5 cm.
2. Začneme se základem na risotto
Do kastrolu přidáme 3 polévkové lžíce olivového oleje (pro 2 porce), který rozehřejeme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plamen na střední a vložíme nakrájenou šalotku, kterou opékáme 1-2 minuty. Šalotka by neměla být spálená, měla by zůstat bílá.
3. Uvaříme rýži s artyčoky
Do kastrolu s opečenou šalotkou přidáme rýži, kterou taktéž krátce opékáme asi minutu.
Následně přidáme překrájené artyčoky, zalijeme bílým vínem, kuřecím vývarem (trošku si ponecháme bokem, kdyby ke konci byla rýže nedovařená) a rýži vaříme cca 15 -17 minut na nízkém plameni, dokud se nám vývar nevyvaří a rýže nezměkne. Pokud rýže bude ještě tvrdá, přilijeme zbytek vývaru a rýži dovaříme.
4. Dokončíme risotto
Nakonec přidáme parmazán, vmícháme máslo, dochutíme solí a pepřem a stáhneme z ohně.
Hotové risotto servírujeme v hlubokém talíři či misce.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!