Léto je v plném proudu, a přestože chceme držet dietu a vypadat v plavkách co nejlépe, mlsná nás stále honí. Jen ji klidně nechte, ať vás dohoní, a udělejte si dezerty, které se slučují se zdravým životním stylem! Máme pro vás skvělé dezerty ke kávě, ze kterých nebudete mít žádné výčitky!
Šmakouní dezertík
Potřebujeme:
(na menší dortovou formu – kdo má tedy klasickou velikost, dá všeho dvakrát tolik)
Na krém:
100 g Šmakouna meruňka
200 g zakysané smetany
100 ml mléka/vody
1 vanilkový cukr
ztužovač na jogurtové krémy
hořká čokoláda 70% (volitelné)
Na korpus:
100 g müsli nebo rozmixovaných sušenek (např. BeBe)
máslo nebo kokosový olej dle potřeby
Postup:
Vezmeme müsli nebo sušenky a nadrcené vmačkáme do vymazané formy, případně do formy vystlané pečicím papírem. K müsli přidejte trošku másla nebo kokosového oleje, aby nám vše drželo více pohromadě. Vytvoříme korpus, na který poté nalijeme krém. Kdo chce, může nechat korpus na 10 – 15 minut v troubě, ale není to nutné.
Šmakouna rozmixujeme spolu s mlékem/vodou najemno, přidáme zakysanou smetanu a sladidlo a našleháme. Na závěr podle návodu na obalu přidáme ztužovač. Krém poté nalijeme na korpus.
Na závěrečné ozdobení můžeme dezert pocákat hořkou 70% čokoládou.
Iva Ježíšková
Šmakoun řezy s hruškami
Potřebujeme:
(na plech – cca 32 kousků)
250 g ovesných vloček
400 g meruňkového Šmakouna
400 g bílého jogurtu
2 vejce
50 g kokosu
4 polévkové lžíce třtinového cukru
5 zralých hrušek
Postup :
Ovesné vločky, kokos a 3 PL třtinového cukru rozmixujeme. Směs vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a pokropíme vodou nebo mlékem, aby vločky nasákly a korpus se nedrobil. Hodně zralé hrušky oloupeme, pokrájíme a svaříme s trochou vody, 1 PL cukru, badyánem a kouskem celé skořice do husta. Případně můžeme trošku zahustit vanilkovým pudingem. Meruňkového Šmakouna nastrouháme nahrubo, smícháme s vejci a jogurtem a rozmixujme tyčovým mixerem. Rozmixovanou šmakouní směs nalijeme na vločky a poklademe hruškovou směsí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 ºC, cca 35-40 minut.Konec formuláře
Anna Pláničková
Jaký dezert je váš nejoblíbenější?
s...