Přivítejte podzim s novým a zdravějším jídelníčkem. Připravte si chutné a zdravé pokrmy z podzimních surovin z vlastní zahrádky. Vyzkoušejte dýňové placky, cuketový nákyp nebo roládu s paprikovým přelivem.
Dýňové placky
Potřebujete:
500 g dýně Hokaido
200 g Šmakoun Mexico
3 vejce
2 stroužky česneku
2 lžíce drcených dýňových semínek
sůl a pepř
olivový olej
Postup:
Do mísy nastrouhejte dýni, přidejte nastrouhaného Šmakouna a prolisovaný česnek. Přimíchejte tři celá vejce, drcená dýňová semínka a dobře promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem a potřete jej olejem. Tvořte placičky a pečte zhruba půl hodiny v troubě. Podávejte se zakysanou smetanou nebo zeleninovým salátem.
Zdroj – www.smakoun.eu/Petra Urbánková – www.petraurbankova.cz
Cuketový nákyp
Potřebujete:
500 g cukety
100 g eidamu
100 g šunky
100 g Šmakoun Mexico
1 červenou cibuli
4 vejce
5 stroužků česneku
70 g jemných ovesných vloček
70 g špaldové mouky
půl prášku do pečiva
půl deci olivového olej
sůl, pepř, kajmanské koření, nasekanou petržel a kurkumu
slunečnicová, sezamová a lněná semínka
Postup:
Nejdříve si očistěte a oloupejte cuketu, poté ji nastrouhejte a smíchejte se strouhaným sýrem a Šmakounem. Přidejte šunku nakrájenou na kostičky, červenou cibuli, vejce, prolisovaný česnek a promíchejte. Do směsi přidejte jemné ovesné vločky, špaldovou mouku, prášek do pečiva a olivový olej. Dochuťte solí, pepřem, kořením dle chuti a přidejte také vámi oblíbená semínka. Řádně promíchanou směs dejte do pekáčku a pečte zhruba 30 minut na 180 °C. Podávejte s čerstvou zeleninou.
Zdroj – www.smakoun.eu/Zdenka Vyoralkova
Roláda s paprikovým přelivem
Potřebujete:
200 g stehenního kuřecího řízku
100 g Šmakoun přírodní nebo Mexico
100 g eidamu
lžíci olivového oleje a másla
lžičku sladké papriky
200 g vařených brambor
20 g kapie
Postup:
Stehenní řízky rozklepte, osolte, přidejte pepř a červenou papriku. Do středu dejte plátky nízkotučného tvrdého sýra a Šmakouna. Zaviňte do pečicího papíru do rolády a na krajích utáhněte. Pečte v troubě zhruba třicet minut. Roládu mírně podlijte a dopečte dozlatova. Výpek nakonec dochuťte červenou paprikou a přidejte na kousky pokrájenou kapii. Podávejte s vařeným bramborem nebo kaší.
Zdroj – www.smakoun.eu/Eva Dosedělová
Vyzkoušíte některé z těchto lehkých rychlých jídel?
Michaela Michalíková
s...