Zkoušeli jste si někdy připravit své oblíbené jídlo z fast foodu doma? Občas můžete zhřešit a dopřát si něco, co není tak úplně dietní, ale zato se pyšní skvělou chutí. Vyzkoušejte pravý řecký gyros a turecký kebab.
Pravý řecký gyros
Potřebujete:
500 g vepřové panenky nebo kýty
kořenící směs na gyros
tymián, rozmarýn, mletou papriku, kmín, chilli a sušený česnek
na tzatziki:
menší salátovou okurku
200 g řeckého jogurtu
hrst kopru
2 stroužky česneku
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si připravte vepřové maso. Nakrájejte ho na nudličky, smíchejte s kořením na gyros, přidejte tymián, rozmarýn, mletou papriku, špetku kmínu a také chilli a sušený česnek. Maso nechte marinovat, ideálně přes noc. Poté ho opečte na pánvi.
Na tzatziki oloupejte okurku, nastrouhejte nahrubo. Přidejte sůl, pepř, prolisovaný česnek, posekaný kopr a nakonec smíchejte s řeckým jogurtem. Podávejte ideálně v pita chlebu nebo můžete s hranolky nebo jinou vámi oblíbenou přílohou.
Turecký kebab
Potřebujete:
300 g mletého masa (ideální je jehněčí)
4 menší červené papriky
3 rajčata
hrst čerstvé petrželky
olivový olej
červenou papriku, sůl a pepř
Postup:
Mleté maso osolte, opepřete a přidejte také červenou papriku. Promíchejte, přidejte čerstvou petržel a z mletého masa vytvořte malé karbanátky. Ty napíchejte na špejle společně s nakrájenými rajčaty a paprikou a opékejte na grilu. Mleté maso můžete také uvařit s rajčaty, paprikou a lžící protlaku v hrnci. Tuto směs poté dozdobte čerstvou petrželkou a podávejte se zeleninovým salátem.
Zkoušeli jste už doma připravit gyros nebo kebab?
Michaela Michalíková
s...