Určitě oceníte rychlé a jednoduché dezerty. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, přidejte k surovinám na pečení kefír. Kefír je zdravá probiotická surovina z mléka. Typická je jeho mírně nakyslá, ale zároveň osvěžující chuť. Vyzkoušejte odlehčenou verzi muffinů nebo francouzskou třešňovou bublaninu, kterou si opravdu zamilujete.
Red velvet muffiny
Potřebujete:
na těsto:
3 střední řepy
250 g polohrubé mouky
200 g cukru
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžíce oleje
100 g másla
125 ml kefírového mléka
vanilkový cukr a špetku soli
na krém:
200 g Lučiny
100 g změklého másla
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 °C. Oloupejte řepu, nakrájejte ji na čtvrtiny a dejte zapéct na 30 minut na plech vyložený pečicím papírem, pečte doměkka. Snižte teplotu trouby na 180 °C. Formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky. V mixéru rozmixujte upečenou řepu na hladkou kaši, přilijte rozehřáté máslo, kefírové mléko, přidejte vydlabanou vanilku a vejce. Vše rozmixujte dohromady. V míse smíchejte mouku s cukrem, kakaem a kypřicím práškem. Přidejte špetku soli a vše důkladně promíchejte. Do mísy postupně přimíchejte kaši z řepy a důkladně spojte do těsta.
Těsto přelijte rovnoměrně do formiček a dejte péct do trouby na 20 minut. Muffiny nechte vychladnout a připravte si krém na potření. Vyšlehejte sýr společně se změklým máslem a moučkovým cukrem. Zakápněte citronem. Vychladlé muffiny zdobte pomocí cukrářského kornoutu.
https://recepty.rohlik.cz/829-red-velvet-muffiny
Třešňový Clafoutis
Potřebujete:
500 g vypeckovaných třešní
160 ml kefíru
60 g mletých mandlí
1 vanilkový cukr
50 g třtinového cukru
3 vejce
špetku soli
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 °C. Zapékací misku si vymažte máslem a rozprostřete do ní všechny vypeckované třešně. Připravte si řídké těsto. Rozemleté mandle smíchejte s třtinovým a vanilkovým cukrem, špetkou soli a strouhanou citrónovou kůrou. Zašlehejte vejce a kefír, důkladně promíchejte. Těstem zalijte třešně rozložené ve formě a dejte péct do trouby na 35 minut. Během pečení troubu neotevírejte! Clafoutis je hotový, když zatřesete formou a těsto je tuhé. Podávejte ho ještě teplý, zasypaný moučkovým cukrem nebo s kopečkem smetany.
https://recepty.rohlik.cz/585-tresnovy-clafoutis
Už jste někdy pekli s kefírem nebo zkoušeli muffiny s červenou řepou?
Michaela Michalíková