přinášíme několik tipů na sváteční občerstvení, se kterým sklidíte ovace na dlouhé roky dopředu.
Konec roku nijak zvlášť neprožíváte, ale i tak se každoročně zasadíte o malou rodinnou sešlost? Možná vás napadne, že hosty odbudete sáčkem brambůrků a tyčinek – nejdůležitější přeci je, aby se všichni sešli u jednoho stolu. Nebo ne?
Ne tak úplně. Nemusíte zvládat přípravu pokrmů jako kuchař s Michelinskou hvězdičkou, vaši hosté ale určitě uvítají, pokud si na jídle pro ně dáte alespoň trochu záležet. Zvláště v době, kdy jsou znaky zážitkové gastronomie postupně implementovány do běžného stravování.
Nemáte se ale čeho bát. Chutné, reprezentativní a originální pokrmy se totiž velmi často vyznačují až geniální jednoduchostí. Do příprav tedy budete moci zapojit i partnera, kterého takto společně strávené chvíle jistě nadchnou, protože bude moci dát průchod své mužské kreativitě.
Přinášíme vám několik tipů na domácí chuťovky, díky kterým se stanete královnou večírku snadno a rychle.
Párečky v županu s pikantním dipem
Osvědčená klasika, která zabere jen pár minut na přípravu a udělá hodně parády. Takže – jak na to?
Budete potřebovat:
1 balíček listového těsta
4-6 nožiček kvalitních párků
1 žloutek
Na dip:
8 větších rajčat
2 velké cibule
3 papriky dle chuti
1 pálivou papričku
cukr, sůl a pepř
Začněte tím, že nakrájíte párky a vyválíte listové těsto. Těsto rozdělte na menší čtverce, do kterých kousky párku zabalíte tak, aby byly vidět po obou stranách těsta. Práci si můžete také ulehčit tím, že párek zamotáte do těsta celý a nakrájíte ho až potom. Následně párečky položte na plech vyložený pečicím papírem a před pečením nezapomeňte těsto potřít rozšlehaným žloutkem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dokud těsto nezíská krásnou zlatou barvu.
Mezitím nakrájejte rajčata a papriky na drobné kostky. Na oleji osmahněte cibuli a přidejte připravenou zeleninu, spolu s pálivou papričkou, solí, pepřem a trochou cukru. Celou směs průběžně kontrolujte a z ohně ji sejměte, jakmile bude dostatečně rozvařená, ale svou viskozitou bude tužší.
Dip servírujte v misce, do které si návštěvníci mohou párky v županu namáčet.
Jednohubky s výběrovou paštikou
Nemáte zrovna času nazbyt, nebo jen zkrátka neholdujete dlouhému pobytu v kuchyni? Pak byste určitě měla vyzkoušet tyto jednoduché, ale chuťově luxusní jednohubky.
Budete potřebovat:
2-3 menší bagety
2 balení kvalitní paštiky (například paštiky se šampaňským, pepřové paštiky či paštiky z lesní zvěře)
1 sklenici brusinkové marmelády
rozmarýn, ideálně čerstvý
Bagety zbavte špiček a nakrájejte na jednotlivé lodičky. Můžete si vybrat, zda pečivo opečete v troubě, aby bylo krásně křupavé, nebo tento krok přeskočíte.
Každý kousek bagety namažte výběrovou paštikou a poskládejte na podnos. Vezměte malou lžíci a opatrně naberte trochu brusinek, které umístěte zvlášť na každou jednohubku do malého kopečku. Čím více jednotlivých brusinek ze sklenice vytáhnete, tím bude estetický zážitek pro strávníka zajímavější. Nakonec na každou jednohubku položte snítku rozmarýnu.
Švestky ve slanině
S tímto jednoduchým pokrmem jistě nešlápnete vedle, ať už se na návštěvu k vám chystají vaši rodiče, přátelé či potenciální partner.
Budete potřebovat:
2 sáčky sušených švestek
2 balení anglické slaniny
1 balení kozího sýra
párátka
Kozí sýr nakrájejte na menší kousky a vložte jej dovnitř každé sušené švestky. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Nyní vezměte každou švestku do ruky a obalte ji jedním plátkem slaniny. Aby vše drželo hezky pohromadě, spojte k sobě všechny části párátkem. Po vložení do trouby pečte, dokud nebude slanina krásně opečená a křupavá.
Jaké jsou vaše oblíbené silvestrovské jednohubky?
Kateřina Umová
s...