Osvěžte se domácí zmrzlinou, kterou si připravíte rychle a bez problémů v pohodlí vlastní kuchyně. Už jste někdy slyšeli například o bazalkové zmrzlině? Můžete z ní připravit chutný pohár nebo ji servírovat s oblíbeným pečeným dezertem. Vyzkoušejte i další druhy domácích zmrzlin.
Oreo zmrzlina
Potřebujete
100 g krupicového cukru
400 ml smetany ke šlehání
200 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
1 balení Oreo sušenek
2 žloutky
Špetka soli
Postup
Ve větší míse smíchejte žloutky s 50 g cukru, dokud se cukr nerozpustí. Ve středně velkém hrnci rozšlehejte zbývající cukr, smetanu, mléko, vanilku, sůl a na mírném ohni zahřívejte, dokud nezačne stoupat pára. Směs postupně nabírejte naběračkou a zašlehejte do vajec. Vše nakonec přiveďte k lehkému varu a vařte zhruba dvě minuty, dokud směs nezhoustne. Přeceďte ji přes hustý cedník a nechte vychladnout. Poté přidejte sušenky Oreo nasekané nahrubo a nechte vše vychladit v mrazničce.
https://recepty.rohlik.cz/655-zmrzlina-se-susenkami-oreo
Bazalková zmrzlina
Potřebujete
500 g řeckého jogurtu
250 g mascarpone
150 g hnědého cukru
100 g listů bazalky
Postup
Bazalkové listy a cukr rozmixujte do hladké pasty. Prošlehejte jogurt s mascarpone do krému a postupně vmíchejte k bazalkové pastě. Směs přelijte do nádobky, uhlaďte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ztuhnout v mrazničce. Pokud chcete mít zmrzlinu smetanově krémovou bez zmrzlých krystalů, vyndejte ji každé dvě hodiny a znovu rozmixujte dohladka.
https://recepty.rohlik.cz/363-bazalkova-zmrzlina
Malinovo-ostružinová zmrzlina s jogurtem
Potřebujete
300 g malin
130 g ostružin
100 g řeckého jogurtu
100 g cukru (nebo podle chuti)
Postup
V mixéru rozmixujte nejprve rozmrzlé maliny, pak k nim přidejte ostružiny, cukr a řecký jogurt. Důkladně promixujte do krémové konzistence a dejte zamrazit. Pokud chcete mít zmrzlinu krémovější, doporučujeme ji každé dvě hodiny promíchat či rozmixovat a opět nechat zmrazit. Toto opakujte celkem třikrát.
https://recepty.rohlik.cz/529-malinovo-ostruzinova-zmrzlina-s-jogurtem
Zkoušeli jste někdy výrobu domácí zmrzliny?
Michaela Michalíková
s...