Už jste někdy vyzkoušeli dezerty ze speciálních surovin, které chutnají vskutku neotřele? Pokud patříte mezi milovníky sladkých dezertů, ale přesto dbáte na své zdraví a štíhlou linii, vyzkoušejte chutnou kakaovo-oříškovou roládu, pomerančový cheesecake nebo veselý fitness dort.
Kakaovo-oříšková roláda
Potřebujete:
na těsto:
5 vajec
3 zarovnané lžíce kakaa
40 g sušené syrovátky
na náplň:
kakaovo-oříškový Šmakoun krém
rybízové pyré s banánem
Postup:
Nejdříve celá vejce ušlehejte do husté pěny. Prosijte kakao se syrovátkou. Poté smíchejte a vypracujte těsto. To vylijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C zhruba 8 minut. Ještě za tepla obraťte na utěrku, odstraňte pečicí papír a srolujte (i s utěrkou). Po chvilce můžete roládu naplnit. Rozetřete na ni tenkou vrstvu ovocného pyré a na tuto vrstvu pak rozprostřete kakaovo-oříškový Šmakoun krém. Roládu opět srolujte. Můžete ihned podávat nebo dát ještě mírně ztuhnout do lednice. Roláda jde velmi dobře krájet.
Zdroj – www.smakoun.eu/Eva Turkova
Polopečený pomerančový tvarohový koláč
Potřebujete:
na korpus:
200 g vloček
2 vejce
skořici
vodu
na krém:
250 g tvarohu
150 g pomerančového krému od Šmakouna
vodu
20 g hořké čokolády (nejlépe 85%)
Postup:
Vločky, vejce, skořici i vodu smíchejte do hustého těsta. To poté nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 160 °C zhruba 20 minut. Po upečení dejte vychladit. Mezitím si připravte náplň. Vyšlehejte tvaroh s pomerančovým krémem a postupně přidávejte vodu, aby vznikla hustá krémová konzistence. Krémem potřete vychladlý korpus, posypejte nasekanou čokoládou a nechte ztuhnout v lednici.
Zdroj – www.smakoun.eu/hanka dostálová
Veselý fitness dort
Potřebujete:
na těsto:
6 bílků
3 žloutky
50 g vanilkového proteinu
15 g kokosové mouky
10 g chia semínek
prášek do pečiva
jedlou sodu
na náplň:
100 g Šmakoun brusinka & goji
250 g hladkého tvarohu
hrst brusinek a goji
Postup:
Nejdříve si ze 6 bílků ušlehejte sníh. Přidejte 3 žloutky a po lžíci přidávejte 50 g vanilkového proteinu, 15 g kokosové mouky, 10 g chia semínek, prášek do pečiva a nakonec jedlou sodu. Vzniklou hmotu rozdělte napůl a dejte péct nadvakrát na 170 °C, zhruba 10 minut. Náplň vyrobíte smícháním 100 g nastrouhaného Šmakouna, tvarohu a můžete přidat i hrst brusinek a goji. Jakmile máte vrstvy spojené, vrch dortu natřete krémem od Šmakouna. Poté můžete dozdobit a dát do lednice ztuhnout.
Zdroj – www.smakoun.eu
Také připravujete zdravé dezerty? Který z těch dnešních se vám zamlouvá nejvíce?
Michaela Michalíková
s...