Mezi nejznámější italská jídla patří bezesporu pizza. Velmi oblíbené jsou i těstoviny a další pokrmy z typicky italských surovin, z nichž můžeme jmenovat například rajčata, mozzarelu nebo mořské plody. Přinášíme vám inspiraci na chutný italský předkrm s rajčaty nebo taštičky ravioly s různými náplněmi.
Bruschetta
Potřebujete:
6 plátků bagety
3 rajčata
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
dobromysl, pepř a sůl
Postup:
Nařízněte rajčata křížem, povařte a oloupejte. Oloupaná rajčata pokrájejte na čtvrtiny, odstraňte jadérka a nakrájejte na kostičky. Prolisujte česnek, smíchejte s rajčaty a směs osolte. Bagetu opečte a potřete olivovým olejem, přidejte rajčatovou směs a na závěr bruschetty posypte dobromyslem a čerstvým pepřem.
Plněné taštičky ravioly
Potřebujete:
na těsto:
220 g hrubé mouky
50 g másla
2 vejce
vlažnou vodu
strouhaný sýr
Postup:
Smíchejte prosátou mouku, vejce a vodu. Vypracujte tuhé těsto a nechte ho půl hodiny odležet. Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte dva pláty. Na plát rozprostřete připravenou náplň (druhy náplní viz níže) a překlopte druhým plátem. Poté k sobě pláty přitiskněte a vykrájejte čtverečky. Vařte je v osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, vytáhněte je a dejte do misky, pokapejte máslem a posypte strouhaným sýrem. Podávejte horké, polité jednoduchou sýrovou, rajčatovou nebo masovou omáčkou.
Sýrová náplň
Smíchejte 200 g sýra ricotta, 1 vejce a přidejte 2 lžíce tvrdého strouhaného sýra. K této směsi přidejte strouhaný muškátový oříšek, pepř a sůl.
Šunková náplň
Najemno nastrouhejte 300 g kvalitní šunky, poduste ji na rozpáleném másle a vmíchejte 120 g strouhaného sýra. Přidejte rozšlehané vejce, rozmočenou žemli nebo dva rohlíky a přidejte nasekanou petrželku, pepř a sůl.
Masová náplň
Opečte na dvou lžičkách oleje 100 g telecího a 100 g hovězího mletého masa. Přidejte prolisovaný česnek, kapku bílého vína, vejce a 2 lžíce strouhaného sýra. Okořeňte pepřem, solí a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.
Zkoušeli jste už domácí ravioly? Jaký je váš oblíbený italský pokrm?
Michaela Michalíková
s...