Oslava Velikonoc se neobejde bez pečení. Kromě masových rolád nebo bylinkových nádivek jsou velmi oblíbené i sladké dezerty. Na slavnostním stole nesmí chybět velikonoční beránek ani mazanec. Inspirujte se tradičními recepty, které jsou ale obohacené o jednu surovinu. Do beránka můžete přidat med a do mazance zakysanou smetanu.
Medový beránek
Potřebujete:
na těsto:
1 lžičku citrónové kůry
100 g krupicového cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
100 g medu
120 g hladké mouky
120 g polohrubé mouky
30 g hrubé mouky
2 lžíce rumu
3 vejce
1 lžičku skořice
3-4 lžíce vlažné vody
na krém:
200 g másla
200 g moučkového cukru
2 lžíce hrubé mouky
10 lžic mléka
3 lžíce kakaa
Postup:
Oddělte si žloutky od bílků. Žloutky umíchejte s cukrem a medem. Poté přidejte citrónovou kůru, rum a skořici. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Do žloutkové směsi vmíchejte všechny 3 druhy mouky i kypřicí prášek. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků a vylijte do formy. Pečte zhruba 40 minut. Než beránek vychladne, připravte si krém na zdobení. Máslo smíchejte s cukrem. Mléko povařte s hrubou moukou. Poté kaši z mléka a mouky smíchejte s máslem a cukrem. Beránka bílým krémem nazdobte. Trošku krému si nechte stranou –přimíchejte do něj kakao a pokračujte ve zdobení.
Mazanec se zakysanou smetanou
Potřebujete:
400 g hladké mouky
600 g polohrubé mouky
15 ml mléka
125 g másla
125 g sádla
zakysanou smetanu
15 dkg cukru
1 vanilkový cukr
5 žloutků
1 vejce
42 g droždí
rozinky
100 ml rumu
1 vejce na potření
Postup:
Nejdříve si naložte rozinky do rumu. Poté smíchejte oba druhy mouky, přidejte cukry a sůl. Do mouky si udělejte důlek a rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a udělejte kvásek. Poté smíchejte vejce, žloutky, máslo i zakysanou smetanu. Vypracujte těsto a přidejte rozinky. Nechte v teple vykynout a poté pečte ve vyhřáté troubě. Mazanec můžete posypat mandlemi a potřít rozšlehaným vejcem. Díky zakysané smetaně bude i upečený mazanec krásně vláčný a vydrží měkký několik dní.
Jaké jsou vaše oblíbené velikonoční dezerty?
Michaela Michalíková