Pořádáte narozeninovou oslavu pro svou kamarádku nebo maminku a chcete ji překvapit skutečně jedinečným dortem? Vyzkoušejte takzvaný nahý dort, který svým netradičním vzhledem vynikne a dodá oslavě na eleganci. Výhodou je, že nebudete potřebovat žádný fondán nebo marcipán, ani velké množství cukrářských pomůcek.
Tipy a triky na začátek
Nahé dorty vypadají krásně a jednoduše, a skutečně celkem jednoduché jsou. Jen je třeba myslet na to, že všechno, co obvykle schováte pod fondán nebo vrstvu krému, bude na nahém dortu vidět. V úvahu tedy nepřichází nakřivo přeříznutý korpus nebo nerovnoměrně rozetřená náplň.
Aby byl dortový korpus rovnoměrně přeříznutý přesně v půlce, můžete využít jednoduchý trik. Nejprve si špičkou nože naznačte, kde chcete řezat, a poté se pomalu propracuje od okraje dortu až k jeho středu. Nestane se vám, že byste se do dortu zařízli a na druhé straně zjistili, že vám ujela ruka. Důležité je také, aby byl krém, který používáte, dostatečně hustý a dokázal držet všechny vrstvy korpusu pohromadě. Pokud vám začne dort po příliš řídkém krému klouzat, vložte ho na chvíli do mrazáku, aby vše hezky zatuhlo.
Vrstvíme
Pro vytvoření nádherného nahého dortu budete potřebovat čtyři vrstvy dortového korpusu, váš oblíbený krém a mražené jahody nebo maliny. Potřete korpus bohatou vrstvou krému a posypejte mraženým ovocem. Navrch naneste další krém, tentokrát se však nemusíte starat o jeho roztírání, a položte na něj druhou vrstvu korpusu. Takto postupujte, dokud nebudete mít všechny korpusy navršené na sebe. Poslední vrstva dortu by měla být vzhůru nohama, aby hladký spodek korpusu tvořil rovnou vrchní plochu. V této fázi není důležité, jestli je krém dokonale rozetřený, může různě přesahovat korpus, protože v následujícím kroku všechno uhladíte špachtlí.
Pokud je někde krému nedostatek, vyplňte mezery, a naopak rozetřete krém na místech, kde je ho příliš. Velmi pečlivě zaplňte všechny vzduchové kapsy, které by se mohly mezi jednotlivými vrstvami korpusu tvořit. Pokud by některá z nich zůstala prázdná, mohla by na dortu udělat neplechu a zkazit celý efekt. Nakonec by celý dort včetně vršku měl být pokrytý vrstvou krému, která by ovšem měla být dostatečně tenká, aby skrz ni byl stále vidět dortový korpus a celá struktura dortu. Dort vložte na pár minut do lednice, aby krém trochu ztuhl, a můžete se pustit do zdobení.
Poslední úpravy
Velmi elegantně vypadají na dortu růže či jiné květiny. Jelikož budou květy a stonky v přímém kontaktu s dortem, ujistěte se, že na nich nejsou žádné škodlivé chemikálie. Nejlepší je tedy použít květiny z vlastní zahrady, které před použitím ještě důkladně opláchnete. Přidat můžete také různé zelené lístky a vše završit zlatými jedlými dekoracemi, kterými dozdobíte stranu dortu.
A můžete servírovat. Pro maximální efekt ještě slaďte například barvu ubrousků nebo dekorace na stole s barvou květin a o pochvaly a komplimenty nebudete mít nouzi. Oslavenkyně bude jistě unešená.
Příště se opět zaměříme na ty nejmenší a podíváme se, jak vytvořit dort ve tvaru nejoblíbenějších kreslených postaviček posledních několika let – mimoňů.
Iveta Karousová
s...